Gubitak kose je uglavnom prirodan proces opadanje dlake iz korena. Pored promene godišnjeg doba, do opadanja može doći i zbog nepravilne ishrane, zdravstvenih problema, nedostatka gvožđa, hormonskih poremećaja ili stresa.

Kako izlečiti opadanje kose kod žena?

Lečenje proređene kose kod žena zahteva konsultaciju sa dermatologom, koji treba da ustanovi koji je tačan uzrok nastanka problema opadanja kose.

1. Pravilna nega

Kada imate problem sa opadanjem kose, potrebni su vam blagi i prirodni šamponi sa aktivnim sastojcima koji hrane koren dlake i omogućavaju formiranje jačeg folikula i rast nove kose normalne debljine i kvaliteta. Većina šampona koje koristimo sadrže sulfate koji dodatno isušuju, oštećuju i istanjuju kosu i nikako nije dobar lek protiv opadanja kose.

Žene za razliku od muškarca, redovnije i grublje tretiraju svoju kosu čineći da ona izgleda uvek lepo stilizovano i negovano. Ipak, naročito kada imate ovakav problem, nemojte mnogo da zatežete kosu, grubo je češljate i kidate, svakodnevno fenirate ili peglate ako želite da je zadržite na glavi.

peglanje kose
Shutterstock 

2. Povedi računa o ishrani

Ovo može biti jedan od dobrih načina da delujete na one unutrašnje okidače ovog problema. Gubitak kose može izazvati nedostatak vitamina D, kalicjuma,cinka, nedostatak proteina u ishrani i anemija, odnosno manjak gvožđa u krvi.

Raznovrsna i kvalitetna ishrana je veoma bitna za sprečavanje opadanja kose, ali i njenu otpornost. Trudite se da unosite što više svežih i zdravih namirnica, vitamina i minerala kako bi vaša kosa ostala gusta i manje opadala.

hrana protiv opadanja kose
Lifestock 

3. Prirodne maske

Za lečenje ženskog opadanja kose možete isprobati i razne prirodne maske i prirodna ulja, posebno onda kada ustanovite da je neki spoljašnji faktor uzrok ove neprijatne pojave. Za ponovni i brži rast kose odlična su ulja lavande, kokosovo ulje, ricinusovo ulje za kosu, ulje žalfije i ruzmarina.

masaza glave za rast kose
Freepik 

4. Stav prema problemu je od velikog značaja

Ako ste svakoga dana nesrećni kada se pogledate u ogledalo, vrlo lako ćete se upetljati u klupko stresa, ružnih emocija, uzroka i posledica koje ćete teško razmrsiti. Dakle, za lečenje opadanja kose kod žena neophodno je prihvatiti stanje se kojim se suočavate i zatim smireno naći rešenje. Osnažite sebe tako što ćete pričati o svom problemu, posavetovati se sa lekarom, pridružiti se grupama za podršku i podeliti iskustva sa drugim ljudima koji imaju sličan problem vašem.

opadanje kose
Shutterstock 

Da biste se rešili ovog problema trajno, važno je da postupite pametno i koriste bezbedan tretman. Zato nikako ne treba da uzimete neke lekove na svoju ruku, jer čak ni višak vitamina nije poželjan, a kamoli nekih drugih lekova za koje ste čuli da su magični. Svaka osoba je specifična i ono što je bio pomoglo nekome nije univerzalan primer koji možete primeniti na sebi.