Perut je česta pojava koja jednako pogađa žene i muškarce, samo se kod muškaraca zbog kratko ošišane kose jače vidi.

Lepa i zdrava kosa ideal je svakog od nas, a jedan od najčešćih problema s kosom upravo je perut. Ona uzrokuje svrab i nadraženost vlasišta, a vidljiva je i na glavi, odeći i jastuku. Jedan od glavnih uzroka peruti je upala koja može biti uzrokovana raznim stanjima, od psorijaze do seboroičnog dermatitisa, a manifestuje se u obliku crvenila, ljuskica i svrbeži.

Važno je znati da i naša ishrana ima važnu ulogu u zdravlju vlasišta, kože i kose.

KOJU HRANU JESTI, A KOJU IZBEGAVATI?

Esencijalne masne kiseline imaju protuupalna svojstva i pomažu u održavanju zdrave kose i kože pa je dobro uključiti ih u svoju ishranu. Dobar izbor su losos, tuna, maslac od kikirikija, lanene semenke, ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado, orasi i jaja. S druge strane, konzumiranje nezdrave hrane ostavlja vidljive posledice na našoj koži, ali i kosi. Ishrana bogata šećerom, prerađenom hranom i lošim masnoćama potiče povećano lučenje sebuma što može rezultirati neželjenim ljuskicama na temenu. Ograničite svoj unos masne i pržene hrane, rafinirane i prerađene hrane, šećera i glutena jer to može pomoći u smanjenju peruti.

NAMIRNICE ZA BORBU PROTIV PERUTI

Pored upotrebe šampona za suzbijanje peruti, u svakodnevnu ishranu poželjno je uvrstiti sledećih nekoliko namirnica koje će vam pomoći u smanjenju problema s vlasištem uzrokovanih peruti...

LEBLEBIJE

Sadrži dve esencijalne hranjive stvari – vitamin B6 (piridoksin) i cink, koje pomažu u borbi protiv peruti. 

ĐUMBIR

Veima lekovita i korisna biljka. Đumbir pomaže i kod uklanjanja ljuskica na temenu, i pruža zaštitu od peruti zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojsta

Đumbir je odličan saveznik u borni protiv peruti.
Shutterstock 

BELI LUK

Odličan prirodni lek protiv peruti, beli luk sadrži visoku koncentraciju alicina, prirodnog antigljivičnog spoja koji pomaže u uklanjanju peruti. Može se koristiti u ishrani.

SEMENKE SUNCOKRETA

Ove semenke takođe su jedan su od najboljih prirodnih kućnih lekova protiv peruti pa bi bilo dobro da ih svakako uključite u svoju ishranu. Semenke suncokreta bogate su esencijalnim hranjivim stvarima koje su dobre za zdravo vlasište. Odličan su izvor cinka i vitamina B6 i tako pomažu u kontroli proizvodnje sebuma.

PŠENIČNE KLICE

Bogate cinkom i vitaminom B i B6, pšenične klice takođe su odlične u borbi protiv peruti. Možete ih dodati u smuti, musli, žitarice, granolu i tako ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

JABUKE

Jedno od najzdravijih voća istovremeno je i dosta dobar saveznik u borbi protiv peruti. Uključite jabuke u svakodnevnu ishranu jer će vam doneti i mnoge druge blagodati.

Promenite navike u ishrani i ubrzo ćete primetiti kako to utiče na vašu kosu.
Shutterstock 

BANANE

Bogate vitaminima B6, A, C, E i mineralima kao što su cink, kalijum i gvožđe, banane sadrže i aminokiseline i antioksidanse, koji pomažu u lečenju peruti.

Pored različitih tretmana protiv peruti koji su nam raspolaganju, važno je istovremeno osvestiti kako većina njih započinje od ishrane, pa stoga preispitajte svoje navike već danas i donesite zdrave promene koje će se svakako preslikati i na vaše zdravlje.