Određeni mirisi imaju moć da nas u trenu osvoje. I zato ne treba da čudi što je za neke parfeme naučno dokazano da imaju efekat afrodizijaka na mozak i podstiču snažnu seksualnu želju kod onih koji ih osete.

Prema istraživanju koje je sproveo Avon sa francuskom kućom mirisa Firmenich, 64 odsto žena u Velikoj Britaniji je priznalo da partner može da im bude privlačniji zbog izbora parfema, a 44 odsto je reklo da loš parfem može da pokvari romantiku. Pogledajte u nastavku koja tri parfema dokazano deluju kao afrodizijak...

Attraction Game, Avon

Iz Avona su se okrenuli neuronauci i napravili miris nazvan Attraction Game. Oni su se poslužili snimcima mozga sličnim onima sa magnetne rezonace kako bi otkrili šta to podstiče osećaj zadovoljstva. Sastojci koji su izabrani za ovaj parfem su kruška, biber, crna čokolada i prefinjeno cveće.

Molecule 01, Escentric Molecule

Možda najpoznatiji među mirisima sa efektom afrodizijaka je parfem Molecule 01 brenda Escentric Molecule – prvi parfem sa samo jednim sastojkom koji se zove Iso E Super.

"Čim sam osetila Iso E Super, znao sam da je to nešto posebno. Taj molekul, čist i jednostavan ima moć da priziva ljude vama, kao da ima magnetsku privlačnost i deluje i na muškarce i na žene", rekla je Geza Šoen, parfimer brenda Escentric Molecules, piše glamourmagazine.co.uk.

Moć ovog parfema leži u sposobnosti sastojka Iso E Super da stimuliše feromone, receptore u našem nosu i tako izazove uzbuđenje.

Ispostavilo se da su za 16 godina postojanja ovog parfema zahvaljujući njemu nastale mnoge uzbudljive ljubavne priče jer su se ljudi spojili i zavoleli baš zbog njega.

Baccarat Rouge 540, Kurkdjian

Parfem Baccarat Rouge 540 francuske kuće Kurkdjian doživeo je veliki uspeh i nalazi se među najprodavanijima na svetu. Jedna od glavnih komponenti ovog parfema je hedion, sintetički sastojak koji kombinuje tonove jasmina i limuna.

U svetu mirisa je poznat po svojim svojstvima koja izazivaju veliku privlačnost, aktiviraju feromone i mogu izazvati trenutnu opijenost.

"Ovaj miris može da pojača, razotkrije, poboljša i transformiše vaše raspoloženje. Seksi je nešto vrlo lično. Možete ići od tradicionalnih zavodljivih nota poput vanile do onih drvenastih. Za mene seksi je više od stava i privlačnosti i parfem može da pojača vaše samopouzdanje i atraktivnost svakog dana", rekla je Fransis Kurkdjian.