Iako žene, ali i muškarci, obožavaju da osete različite mirise na svojoj koži, moramo se složiti da parfemi nisu najzdraviji način da mirišete zanosno tokom celog dana.

Mnogi ljudi su u želji da spreče negativan uticaj na celokupno zdravlje organzma odlučili da probaju da naprave prirodni parfem.

Među njima je i supruga prvog reketa sveta, Jelena Đoković, koja se poslednjih godina se zalaže za prirodan način negovanja lica, kose i tela.

Da biste napravili parfem od prirodnih sastojaka prvenstveno su vam potrebna - eterična ulja. Njihove prirodne arome su odličan izbor, budući da imaju prijatan i po jačini najsličniji miris parfemu, a istovremeno poseduju i brojna lekovita svojstva.

Da biste napravili parfem od prirodnih sastojaka prvenstveno su vam potrebna - eterična ulja.
Shutterstock 

Kada sami kreirate parfem od prirodnih sastojaka imate mogućnost da stvorite jedinstveni miris potpuno prilagođen vašem ukusu.

Pre nego što krenete u proces, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Da li volite miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Izbor je na vama.

Prvi korak - mirisni koncentrat

Napokon smo došli do zabavnog dela. Nakon što se odabrali eterična ulja koja vam se dopadaju, fokusirajte se na kreiranje spostvenog mirisa.

1. Na odvojene trake za testiranje parfema stavite nekoliko kapi ulja koja ste odabrali. Dobro pomirišite svaku traku.

2. Primetićete na koji način se arome međusobno slažu. Lako ćete uvideti koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite.

U dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice alkohola.
Unsplash 

3. Zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Koje boje vidite? Kakva sećanja se taj miris budi? Kakve fizičke senzacije osećate? Ukoliko vam se dopada aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istoj razmeri kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Drugi korak - Pakovanje parfema

U dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice alkohola (etanol). Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

Dobijenu mešavinu u staklenu flašicu i promućkajte.
Unsplash/ Angelica Echeverry 

Zašto su eterična ulja zdravija od parfema?

Prirodni parfemi od eteričnih ulja imaju i nekoliko prednosti u odnosu na kupovne parfeme. Osim toga što su daleko jeftiniji, mogu se pohvaliti i time da su dosta kompatibilniji sa kožom, pa će ređe izazvati alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Tokom leta se često mogu javiti alergije na parfem, a ne treba da zaboravimo da su parfemi na koži tokom jakog sunca fotosenzitivni - što je dodatna sugestija da pređete na prirodne varijante.