DAMIANO PREKINUO NASTUP I ZADAO BRUTALAN UDARAC POLJSKIM VLASTIMA, PA PORUČIO: "Ljubav nikad nije pogrešna!"

Pobednici Evrovizije, bend "Maneskin" trenutno su na turneji po Evropi, a Damiano David je u Poljskoj tokom izvođenja pesme "I wanna be your slave" prekinuo nastup i na nacionalnoj televiziji podržao članove LGBTQIA+ zajednice.

Shutterstock

Od kada su se pojavili na bini ovogodišnje Evrovizije, svima je postalo jasno da je "Maneskin" tu da pomera granice. Nakon pobede na takmičenju, sada su na turneji po Evropi, a ono što su uradili na Polsat SuperHit Festivalu u Sopotu, koji se prenosi na poljskoj navionalnoj televiziji, verujemo da će se danima prepričavati.

Naime, članovi benda "Maneskin", veliki su pobornici LGBTQIA+ zajednice, a to su dokazali i prilikom novog nastupa u Poljskoj. Frontmen Damiano David je izvodeći pesmu "I Wanna Be Your Slave" prekinuo nastup kako bi poslao snažnu poruku i podržao pomenutu zajednicu.

On je u jednom trenutku zagrlio svog kolegu iz benda Tomasa Ragija, a zatim ga je strasno poljubio u usta. Video snimak sa nastupa su podelili na svom Instagramu.

- Jednaka prava za LGBTQIA + zajednicu. Smatramo da bi svima trebalo da se dozvoli da ovo urade bez ikakvog straha. Mislimo da bi svako trebalo da bude potpuno slobodan da bude ko god i šta god je**no želi. Hvala ti Poljska, LJUBAV NIKADA NIJE POGREŠNA! - piše u opisu video snimka koji je pregledan 3,3 miliona puta.

printscreen/youtube 

Ovaj potez je snažan udarac tamošnjoj vlasti jer LGBTQIA+ osobe u Poljskoj ne uživaju istu zaštitu prava kao sve druge osobe, pa za ovu zemlju često kažu da je "u raljama homofobije".

Homoseksualnost je legalna u Poljskoj, ali istopolna domaćinstva nemaju ista prava kao heteroseksualna.

Prema istraživanju iz 2005. godine čak 89% građana Poljske smatra da je homoseksualnost "neprirodna", a samo polovina smatra da se homoseksualnost treba tolerisati.

Deo Poljske je otišao i korak dalje, pa je 17. juna 2019. godine gradsko veće Klvova proglasilo ovo mesto "slobodnim od LGBTQIA+ ideologije". U toj izjavi piše da je u zemlji na delu kulturna revolucija koja potkopava autoritet porodice. Piše da se širi "homo-propaganda" i da je nevinost dece u opasnosti nevinost.

Profimedia 

Podsetimo, u Poljskoj pojedina sela i čitave provincije proglašavaju se "zonama slobodnim od LGBT ideologije", a istaknuti političari seksualne manjine prikazuju kao neprijatelje naroda.

U poslednjih pet godina, od kada je na vlasti nacionalna konzervativna stranka "Zakon i pravda", prema ocenama zaštitnika za ljudska prava, Poljska je postala najhomofobičnija zemlja Evropske unije.

Ceo snimak nastupa benda "Manseksin" pogledajte u nastavku teksta:

Mansekin Poljska  Youtube