Brajena Luis je kao i mnoge mlade devojke u svojoj 22. godini podlegla trendu i rešila da poveća grudi, a sada je podelila savete za koje kaže da je volela da ih je čula pre nego što se odlučila na ovaj korak.

Ova devojka je za Glamour objasnila kako joj se nikada nisu dopadale njene male grudi i kako je zbog toga imala nisko samopuzdanje. Odrasla je u eri kada je Pamela Anderson bila najveća zvezda, pa je oduvek želela bujno poprsije, baš poput zvezde „Čuvara plaže“.

Ipak, odlučila se za implante veličine B korpe, a uzor joj je ipak bila Žizel Bundšen, a ne Pamela. Mislila je da je ta veličina proporcionalna njenom telu. Pažljivo je odabrala hirurga, a kaže da se od operacije dugo oporavljala.

„Sada, sa 35 godina, moje grudi su niže i opuštenije – zahvaljujući dojenju i gravitaciji. Ali jedna stvar se nije promenila: ako se odlučite za povećanje grudi, to najverovatnije neće biti vaša jedina operacija“, ističe Brajena.

Pročitajte njenih šest saveta pre nego što se odlučite za ugradnju silikona.

Implanti ne traju zauvek

Rok trajanja implanta razlikuje se u zavisnosti od vrste i proizvođača, kaže Brajena.

Moji prvi implanti dobili su desetogodišnju garanciju. Ali čak i uz garanciju, možda će propasti pre toga. Studija iz 2011. godine otkrila je da je svakom petom pacijentu potreban postupak revizije pre desetogodišnjeg roka trajanja. Međutim, u nekim slučajevima implanti mogu trajati i mnogo duže od garancije“, kaže ona.

silikoni u grudima nisu večni
Freepik/senivpetro 

Morate znati šta ne može da se postigne

Povećanje grudi učiniće ih bujnijim, ali ta operacija ne može da izmeni njihov oblik.

Dobar hirurg doduše može da se pozabavi manjim vrstama asimetrije i opuštenosti grudi. Ali ako ste imali više trudnoća ili oscilacija u težini, za vas nije ugradnja implanta, već lifting grudi, poručuje Brajena.

Imate nekoliko opcija

Postoje dve vrste implanta: fiziološki rastvor i silikonski gel. Implantati ispunjeni fiziološkim rastvorom izazivaju manje bruga – u slučaju da puknu, vaše telo lako apsorbuje slanu vodu. Implantati ispunjeni silikonom izgledaju prirodnije, ali mogu dovesti do stvrdnjavanja ili oteklina na grudima ako gel iscuri. Preporučuje se da redovno idete na pregled magnetnom rezonancom kako biste bili sigurni da se to nije dogodilo.

silikonski implanti
Shutterstock 

„Pre jedne decenije tu su se završile vaše mogućnosti, ali sada postoje visoko kohezivni implanti od silikonskog gela – i oni sa razlogom dobijaju na popularnosti. Zbog izuzetno gustog punjenja, manja je verovatnoća da će puknuti ili procureti. Takođe su bolji u zadržavanju oblika i pomažu u umanjivanju vidljivih nabora, što je najvažnije za mršavije žene poput mene“, kaže Brajena.

Promenili su se estetski ukusi

B korpa je nova C korpa, poručuje Brajena.

Žene više ne žele da imaju ogromne balone za grudi“, poručuje ona.

Izbor se razlikuje od pacijenta do pacijenta – a zavisi od visine osobe, širine trupa, pa čak i oblika rebara.

Implanti donose zdravstvene rizike

Preko 10 odsto pacijenata navodno doživljava otvrdnjavanje dojke uzrokovano skupljanjem tkiva ožiljka oko implanta. Prisustvo implantata takođe može otežati rano otkrivanje raka dojke. A opšta anestezija potrebna za operaciju dolazi sa svojim komplikacijama.

„Dobar doktor vam ništa od toga neće ulepšavati“, upozorava Brajena.

Pripremite se za duži oporavak od operacije

Posle operacije neko će morati da vam pomaže da legnete i ustanete iz kreveta i radite skoro sve ostalo.

Do četvrtog dana uspela sam da se vratim na posao (od kuće), ali morala sam da pravim česte pauze da bih se odmarala“, kaže Brajana, dodajući da joj se tek posle dve nedelje u potpunosti oporavila.

Povećanje grudi učiniće ih bujnijim, ali ta operacija ne može da izmeni njihov oblik
Freepik/wavebreakmedia_micro 

Ako trenirate, očekujte da ćete biti ograničeni na lagano hodanje tokom prve nedelje, a zatim na lakše vežbe za donji deo tela tokom druge nedelje, nakon čega slede lagane vežbe za ruke u trećoj nedelji.

„Posle četiri nedelje većina otoka će splasnuti, a posle šest nedelja osećala sam se prilično normalno. Iako se vam se to možda čini kao dobro vreme za dijetu, nije – vašem telu su potrebne dodatne kalorije da bi podstakli zarastanje“, kaže Brajena.