Prirode se uglavnom setimo kada je kasno. Kad dođu poplave i elementarne nepogode, kada dođe do povećanja raka kože zbog ozonskih rupa... kada izumre još jedna životinjska vrsta pa stavljamo tužne emotikone na društvene mreže. 

A zapravo možemo mnogo više od toga. Možemo da reagujemo, sačuvamo... dok nije kasno!

Znate li da godišnje gubimo 13 miliona hektara šuma? Ili da je potrebno 500 godina da bi se plastika razgradila u prirodi? Od 500 milijardi kesa, koliko ih se godišnje proizvede, samo se jedan posto reciklira! A to su više nego strašne brojke.

Održivi razvoj je tema o kojoj se sve češće govori, a cilj joj je postizanje ravnoteže između zahteva za poboljšanje kvaliteta života, postizanja socijalnog blagostanja i, takoreći mira za sve. Ponajviše se oslanja na buđenje kolektivne svesti i samim tim očuvanje svih komponenata životne sredine. 

Baš iz tog razloga, snimljena je impresivna količina dokumentarnih filmova koji istražuju širok spektar aktuelnih pitanja, a sve se to može svesti pod zajedničko ime - održivi razvoj. Pronašli smo za vas neke koje ne biste smeli da propustite. 

Virunga

Ovaj film prati hrabru skupinu čuvara parkova u njihovoj borbi za očuvanje Nacionalnog parka Virunga Demokratske Republike Kongo, UNESCO-ovog mesta svetske baštine i jednog od najraznovrsnijih svetskih mesta koje je, imeđu ostaloga, dom preostalih planinskih gorila na svetu. Park i njegovi stanovnici pod stalnom su pretnjom lovokradica, naoružane policije i kompanija koje iskorišćavaju njegove prirodne resurse zbog čega su tamošnji konzervatori gotovo svakodnevno u borbi s vetrenjačama.

Before the flood

Glumac i jedan od osnivala "Zemaljske alijanse" Leonardo Dikaprio, udružio se sa timom kanala "National Geographic" kako bi upozorio na alarm koji već neko vreme glasno zvoni zbog klimatskih promena, izveštaja o porastu nivoa mora, krčenju šuma i drugim razaranjima koja su izazvali ljudi. Film gledaoce naoružava rešenjima, od smanjenja potrošnje mesa do glasanja za vođe koji će se boriti za našu budućnost.

Seaspiracy 

Najnoviji kontroverzni Netfliksov film je priča britanskog "filmaša" i zaljubljenika u okeane Alija Tabrizija, koja govori o šteti nanesenoj svakodnevnom ribolovu okeanima i planeti, kao i korupciji koja je sa njom povezana globalno.

Kiss the ground

Ovaj dokumentarni film koji je ispričao Vudi Harelson rasvetljava "novi/stari pristup" poljoprivredi nazvan "regenerativna poljoprivreda", koji ima potencijal da uravnoteži našu klimu, dopunjava naše ogromne zalihe vode i hrani svet.

Years of living dangerously 

U ovoj seriji koja je osvojila Emi, novinari i neke poznate ličnosti poput Harisona Forda, Don Čedlea, Džesike Albe i Tomas Frimena  putuju svetom kako bi intervjuisali stručnjake za klimatsku krizu, ali i obične ljude čiji su svakodnevni život pogođeni klimatskim promenama.

Brave blue world

Ovaj moćan dokumentarac istražuje kako nove tehnologije i revolucionarne inovacije mogu stvoriti održivu budućnost vode za celu planetu. Film snimljen na pet kontinenata, donosi ranije neispričane priče, kao i vodeće stručnjake za vodu, ali i istaknute aktiviste, među kojima su Met Dejmon i Džejden Smit.

The human element

Pionir ekološke fotografije, Džejms Balog, priča o tome kako se četiri elementa - zemlja, voda, vazduh i vatra - transformišu od petog elementa - ljudskog delovanja. U ovom filmu posećuje Amerikance na prvoj liniji rata protiv klimatskih promena, na čije su živote i egzistenciju uticali ekstremni vremenski uslovi, zagađenje i široko zanemarivanje prirodnih resursa.

Racing extinction

Direktor Loui Psihoios i aktivisti okupljeni oko njega istražuju uzroke šestog masovnog izumiranja za koje biolozi predviđaju da bi već ovog veka moglo iskoreniti polovinu svih živih vrsta na Zemlji. Prikazuju strahote trgovine životinjama na crnom tržištu, ali takođe koriste posebno dizajniranu FLIR (naprednu infracrvenu) kameru da bi emisije ugljenika i metana prvi put bile vidljive ljudskom oku.

Honeyland

Tokom poslednjih petnaest godina, čitave zajednice pčela misteriozno su nestale širom sveta. Čak je i Albert Ajnštajn davno izjavio: "Ako pčele nestanu sa planete, čovečanstvo će izumreti za 4 godine". Ovaj divan film govori o potpuno drugačijem pristupu pčelarstvu koji je, osim prelepe fotografije, osvojio i srca publike, ali i kritičara širom sveta, porukama o očuvanju prirode.

Food Inc.

Ovaj film je obavezno štivo za sve one kojima je cilj jesti više ekološki. Direktor istražuje korporativnu farmu u Sjedinjenim Državama, zaključujući da agronomska industrija proizvodi nezdravu hranu na način koji šteti životnoj sredini, ali i životinjama i zaposlenima.