Šta sve treba znati o reinfekciji korone, antitelima, infekciji između dve doze vakcine i mutacijama virusa? Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, govorila je o ovim temama.

"Pričali smo o tome da se antitela brzo gube, traju tri do šest meseci, to apsolutno nije tačno, antitela se u toku infekcije sintetišu u dva talasa, u prvom se sintetišu manje kvalitetna antitela, ali predstavljaju prvu liniju odbrane.

Prvi talas je pet do 14 dana posle infekcije, zatim počinju da padaju, smanjuje se njihova količina posle četiri meseca, to je taj trenutak kada su mnogi istraživači pomislili da će antitela nestati iz organizma, što je u potpunoj suprotnosti sa podacima koje znamo o značaju antitela", objasnila je za RTS dr Tanja Jovanović i dodala da se u tom trenutku dešava nešto drugo: počinje sinteza visokokvalitetnih antitela, čiji je poluživot toliko dug da nekada može da bude duži od ljudskog veka.

Korona virus
Shutterstock 

"Mi ćemo godinama posle preležane infekcije biti zaštićeni ukoliko je inficirana imunokompetentna osoba - osoba koja može da stvori imunološki odgovor", istakla je Jovanovićeva.

Za osobe koje su preležale kovid primarno je predloženo da prime vakcinu zbog nejasnoća koje su se javile, nauka pokazuje da je osoba koja je prelažala kovid u stvari zaštićena od infekcije istom varijantom virusa. Problem može da nastane ako se virus toliko promeni da može ponovo da inficira osobu koja je preležala infekciju. To je slično kao kod virusa gripa, postoje sezonske epidemije i verovatno će i koronavirusne infekcije biti aktuelne i u zimskom periodu, pa ćemo imati sezonske epidemije koronavirusne infekcije, kako je objasnila doktorka.

Vakcina protiv kovida
Shutterstock 

O reinfekciji

"Takvih slučajeva nema dobro dokumentovanih, ima nekih osoba koje su imunokompromitovane ili imaju neke komorbiditete ili neke druge aktuelne infekcije koje su onemogućile razvoj imunološkog odgovora, pričam o globalnim događajima tokom infekcije", napomenula je i rekla da je apsolutno pod znakom pitanja da li osoba koja je imunokompetentna može dva puta da preleži koronu i smatra da to nije moguće.

O infekciji između dve doze vakcine

Da bi se postigao zaštitni imunitet, potrebno je da osoba primi dve doze vakcine, prva doza pokreće imunološki odgovor, a druga doza je potrebna za dobijanje adekvatne količine imuniteta koji bi sprečio infekciju.

Između prve i druge doze moguća je infekcija i to nije iznenađenje, rekla je profesorka Jovanović.

Kako je dodala, da li će oboljenje biti blaže ili ne, zavisi od imunološkog odgovora i od toga kako pojedinac reaguje na vakcinu. Poručila je da vakcina ne može da izazove infekciju, jer ne sadrži živi virus.

Profesorka smatra da je rešenje masovna vakcinacija i poštovanje mera. Apeluje na građane da se poštuju mere kako bi se uspostavila kontrola nad epidemijom korona virusa.

"Ali tvrdim: da se poštuju mere koje su na snazi, sigurno bismo imali mnogo bolju kontrolu nad epidemijom", poručila je.

O mutacijama korone

Profesorka je rekla da je probelm dugotrajna cirkulacija virusa u populaciji, jer je želja virusa da opstane u sredini, a mi, nepoštovanjem mera, povećavamo njegovu transmisiju. Zbog toga imamo nove mutacije, akumulacije mutacije i promene nekih osobina virusa.

"Registrovali smo tri preteća soja virusa, kod nas je od tih pretećih britanski soj, on se promenio u onoj strukturi koja omogućava virusu da uspešno inficira ćeliju, da uspešno uđe u ćeliju, razmnoži se i oslobodi se iz nje", objasnila je.

Posledica takve promene virusa jeste povećana količina u respiratornim sekretima koji se izlučuju u spoljašnju sredinu i zbog toga je širenje virusa znatno veće.

Kada je u pitanju obolevanje, sa jedne strane i mortalitet, sa druge strane, profesorka je rekla da nije pokazano da mutirani virus utiče na težinu kliničke slike, bolesti, ali se lakše prenosi i zarazniji je.