Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA DO SADA ZNAMO O PRVOM LEKU PROTIV KOVIDA? Najteži pacijenti SU POSLE DVA SATA nakon prve doze osetili poboljšanje

Lek potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone njihov imunološki sistem koji je "van kontrole".

  Izvor: Shutterstock

Da li će izrealski lek "Allocetra" biti efikasan protiv različitih sojeva korone ili ne, mora da potvrdi studija treće faze kliničkih ispitivanja, a zasada se pokazao veoma delotvornim, piše "Jutarnji hr".

To pokazuje i podatak da se 90 procenata teških pacijenata sa kovidom oporavilo nakon lečenja ovim lekom, a taj podatak navodi komapnija "Biomed Enlivex Therapeutics". Saopšteno je prošle nedelje da su ohrabrujući rezultati ispitivanja leka u fazi dva u lečenju teških pacijenata obolelih od korone.

Povezane vesti

Od 16 pacijenata sedam je bilo u teškom, a devet u kritičnom stanju. Većina njih pripada starosnoj grupi od 40 do 60 godina i svi spadaju u rizične grupe, kada je kovid u pitanju, bilo da su gojazni, da boluju od hipertenzije. Većina su muškarci, kod kojih je, kako su pokazala pojedina istraživanja, veća stopa smrtnosti od korone.

 Vakcina Izvor: Shutterstock

Njih 14 lečeno lekom "Allocetro"oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru. Iz kompanije su poručili da nijedan pacijent koji je koristio ovaj lek nije umro. Treba reći i da se u prvoj fazi ispitivanja lek pokazao efikasnim jer se od 21 teškog pacijenta oporavilo njih 19.

Pojedini pacijenti govorili su o svom iskustvu s ovim lekom i istakli da su već dva sata nakon prve doze osetili značajne promene u organizmu. Naglašavaju da im se polako vraćala snaga iako su kašalj i problemi sa disanjem i dalje bili prisutni, ali su se osećali znatno bolje.

KAKO DELUJE LEK?

Mehanizam delovanja leka je imunomodulacijski. Za njegov razvoj korišćeno je istraživanje profesora Drora Mevoreša sa odeljenja za korona virus Medicinskog centra u Hadassahu.

"Lek "Allocetra" namenjen je za lečenje različitih teških slučajeva u kojima postoji prekomerna aktivnost imunološkog sistema što dovodi do povećanog lučenja proteina ćelija imunološkog sistema - zvanih citokini - istih onih koje uzrokuju citokinsku oluju", objasnio je profesor i dodao:

"Deluje tako što se ćelije uzete od zdravog donora u laboratoriji tretiraju na takav način da nakon unošenja u telo pacijenta mogu da zaustave upalu ili citokinsku oluju koja je vrlo štetna za pacijente, uključujući i one koji su oboleli od korona virusa".

 Vakcina Izvor: Shutterstock

Lek potiskuje imunološki odgovor i tako vraća ravnotežu organizma. Zato je i namenjen najtežim bolesnicima čiji je glavni problem u borbi protiv korone njihov imunološki sistem koji je "van kontrole".

"Verujemo da rezultati ispitivanja, u kombinaciji sa konvencionalnim lečenjem, daju jedinstvenu priliku za preživljavanje pacijenata sa koronom u teškom i kritičnom stanju kod kojih upravo citokinska oluja uništava organe, što onda postaje pogubno", rekao je profesor.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije