U uobičajena vremena influenseri koji objavljuju fotografije sa egzotičnih destinacija svim silama se trude da svojim sledbenicima pokažu kako se sjajno zabavljaju. Međutim, u najnovijem okrutnom preokretu koji je uzrokova virus korona, sada čine sve što mogu kako bi pokazali da zapravo naporno rade, i da im nije ni malo lako.

Uz sve veći broj novih slučajeva zaraze zbog kojih je Velika Britanija objavila da će Ujedinjeni Arapski Emirati od utorka biti uklonjeni sa spiska zemalja za slobodno putovanje, britanski državljani koji se vraćaju kući sada su primorani da 10 dana provedu u izolaciji, piše "Guardian".

A nakon objave britanskog ministra saobraćaja Granta Šapsa, korisnici društvenih mreža shvatili su da se velik broj bivših zvezda iz TV serija poput "Ljubavno ostrvo" i "Geordie Shore" trenutno nalazi Ujedinjenim arapskim emiratima.

Neki od ovih influensera objavljivali su isti sadržaj kao i pre: uživanje na plaži i otmene večere jer Dubai ne podleže istim merama zatvaranja poput Velike Britanije. Međutim, sada zbog tog istog sadržaja moraju da obrišu poruke besnih fanova koje su se našle ispod njihovih postova, jer mnogi njihovi obožavaoci smatraju da se influenseri bahate dok se svet bori sa pandemijom.

Budući da su "nužna putovanja zbog posla" jedna od retkih trenutno dopuštenih, neki od influensera u Dubaiju pokušavaju da dokažu da im je putovanje od 5.500 kilometara bilo neophodno za posao koji se sastoji u objavljivanju video sadržaja i plaćenih preporuka.

Pre nekoliko dana negativne reakcije pratioca postale vrlo brojne, nakon što je jedna od zvezda "Love Islanda", Enton Deniluk, koji je u Dubaiju od 10. decembra, objavio slike na kojima se vidi se hrani u eksluzivnim restoranima, a hvalio se i prelepim pogledom iz hotelske sobe uz opise "Volim pogleda iz moje nove kancelarije".

U međuvremenu, zvezda šoua "The Only Way Is Essex", Džejms Lok takođe se hvalisao svojim fotkama sa egzotične destinacije, pravdajući se kako on i njegova devojka vredno rade. Za razliku od njega, Jazmin Okelou, takođe influenserka, prethodno je objasnila da je putovanje u Dubai bilo neizbežno zbog predstavljanja proizvoda.

"Ovde smo zbog posla. Naravno da ćemo vreme provedeno ovde iskoristiti najbolje što možemo", objasnila je.

Zvzde šoua "Geordie Shore", Kloi Feri, Sofi Kasei i Betan Keršov otkrili su da stan koji su iznajmili ima sobu posvećenu proizvodnji sponzorisanog sadržaja.

Gebi Alen, još jedna takmičarka "Ostrvo ljubavi", poručila je svojim pratiocima:

"Samo da vas obavstimo, doneli smo odluku da odletimo u Dubai jer je ovde smešteno preduzeće mog dečka i na svu sreću možemo putovati".

Drugi su otputovali pre nego što je u novembru u Velikoj Britaniji uvedena zabrana međunarodnih putovanja. Zvezda "Ostrva ljubavi", Kez Krosli, tamo je od oktobra, a kako kaže njen agent, to je čini stanovnicom, a ne turistkinjom. Isto je tvrdila i Džordžija Herison.

Veliki broj influensera koji su poleteli u Dubai dok se u Velikoj Britaniji broj slučajeva koronavirusa povećava, naveo je književnika Klavija Martina da najveći grad emirata opiše kao "Kovid Kasablanku".

Stanovnici Dubaija uglavnom su zadovoljni popularnošću svog grada među britanskim turistima, ali neki nisu impresionirani najnovijom poplavom influensera.

"Budući da su svi oni ovde, rezervisanje mesta na raznim atrakcijama za naše stanovnike bilo je vrlo teško", rekla je Rea Metju, direktorka socijalne zaštite. Dodala je i da je problem specifično britanski i da se podudara s porastom broja slučajeva u UAE.

"Naš je grad preko noći postao pun. Stvari su bile dobre, a onda bum - svuda turisti. Ovde stvari eskaliraju i to je zastrašujuće", dok je vlada UAE navela je "značajno povećanje broja uvezenih slučajeva koronavirusa".

Dok nadležni organi apeluju i mole građane da se obuzdaju, Laura Enderson, još jedna veteranka "Ostrva ljubavi" koja je trenutno u Dubaiju, brani influensere:

"Videla sam da neko u mojim komentarima kaže da smo na odmoru, ali kad radite, niste na odmoru. Ja definitivno ne šetam naokolo jer moram biti na laptopu i raditi, a život ovde je strog."

Zbog pojačanog nadzora rijaliti zvezda i influensera, "Trending Travel", firma za odmor koja se specijalizovala za korišćenje poznatih osoba za reklamiranje, rekla je da je bila prisiljena da prestane da koristiti usluge influensera.

Izvršni direktor agencije, Kit Herman, izjavio je da je firma savetovala 15-ak influensera s kojima radi i koji su u Dubaiju, da ne objavljuju nove sadržaje u ovom trenutku, kako ne bi privlačili pažnju i izazivali bes.

"Većina nas je poslušala. Rekli smo im da se svet promenio tokom poslednje dve nedelje, da moraju da paze kako bi njihovi postovi mogli da se protumače. Neki od njih su imali ugovore i nisu bili baš iskusni u tim stvarima. Savetovali smo im da se na neko vreme pritaje".

Sara Peni, upravnica marketinške agencije "Influencer Intelligence", izjavila je za strane medije da su takve objave loše i za brend koji pokušava da se reklamira.

"Pratili smo situaciju tokom cele pandemije i jasno je da je publika vrlo osetljiva na ponašanje ljudi. Potpuno razumem da moraju da rade, ali to je kratkoročni način gledanja", objašnjava Sara.

U međuvremenu sami influenseri polako odustaju od objava na društvenim mrežama. Od 23 agencije kojima se "Guardian" obratio, samo jedna agencija je ponudila odgovor, dok ostale agencije nisu odgovorile.