Danas se obeležava prva godišnjica smrti uzrokovane COVID-19 virusom u Kini, tačnije smrti 61-godišnjaka, koji je bio redovan posetilac sada već zloglasne pijace u Vuhanu.

Skoro 2 miliona smrtnih slučajeva kasnije, pandemija je i dalje van kontrole u ​​većem delu sveta, a desetine miliona je zaraženo, globalna ekonomija duboko podrmana, a međusobne optužbe među državama samo lete.

Ipak, Kina, koja je široko kontrolisala pandemiju na svojoj teritoriji, i dalje frustrira nezavisne organizacije koje žele da utvrde poreklo virusa i centralno pitanje: kako se virus preneo sa životinja na ljude.

Nema mnogo dileme da je virus, koji je bacio svet na kolena, prvi put izbio krajem 2019. godine na vlažnoj pijaci u gradu Vuhan u centralnoj Kini, gde su se divlje životinje prodavale kao hrana, te se veruje da je patogen poreklom od neodređene vrste slepih miševa.

Ali trag se tu za sada završava, zamućen mešavinom naknadnih tragova koji sugerišu da je njegovo poreklo poteklo ne sa pomenute pijace, već po teoretičarima zavere i američkom predsedniku Donaldu Trumpu - da je procureo iz laboratorije u Vuhanu.

Utvrđivanje izvora je vitalno za rano uklanjanje budućih epidemija, kažu vodeći virusolozi, jer pruža tragove koji mogu voditi donošenju odluka o tome da li će se uništavati životinjske populacije, uvoditi karantin za ljude ili ograničiti lov na divlje životinje i druge interakcije ljudi i životinja.

„Ako uspemo da utvrdimo zašto se oni (virusi) neprestano pojavljuju, možemo smanjiti one osnovne pokretače“, rekao je Peter Dazak, predsednik organizacije EcoHealth Alliance, globalne organizacije fokusirane na prevenciju zaraznih bolesti.

Sumnje o pijaci u Vuhanu

Kina je pohvaljena za rano prijavljivanje virusa i blagovremeno objavljivanje njegove sekvence gena, u poređenju sa prikrivanjem izbijanja SARS-a 2002/03 godine. Ali bilo je i tajnovitosti i neusklađenih priča.

Vlasti Vuhana u početku su pokušale da prikriju izbijanje, a kasnije su provele nedelje negirajući da se prenosi sa čoveka na čoveka. Rano su kineski zvaničnici izjavili da je izbijanje bolesti počelo na pijaci morskih plodova Huanan u Vuhanu. Ali kineski podaci u januaru 2020. pokazali su da nekoliko prvih slučajeva nije imalo poznate veze sa sada zatvorenom pijacom, što ukazuje da je izvor negde drugde.

Zvanična priča kineskih vlasti ponovo se promenila prošlog marta, kada je najviši kineski zvaničnik za kontrolu bolesti Gao Fu rekao da pijaci nije bila nije izvor, već "žrtva" - mesto gde je patogen samo pojačan. Ali Kina od tada nije uspela da javno poveže bilo kakve tačke, objavljujući oskudne informacije o uzorcima životinja i životne sredine uzetih na pijaci koje bi mogle da pomognu istražiteljima, kažu stručnjaci.

Zvaničnici nisu puštali strane stručnjake da se u Kini bave tim pitanjem, te misiju Svetske zdravstvene organizacije. Ipak, u subotu je najviši kineski zdravstveni zvaničnik rekao da je zemlja sada "spremna" za tim od 10 članova i otvorio vrata posete Vuhanu.

"Vreme koje će provesti ovde će biti ograničeno", rekao je novinarima potpredsednik Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Iikin. Takođe, pitanje je kada će članovi SZO moći da dođu u Vuhan i sprovedu istragu. Ekspreti navode da postoji mogućnost da je vlast uništila ili uklonila krucijalne dokaze u incijalnom paničnom odzivu.

"Svaki početak pandemije je isti. Haotičan je i disfunkcionalan", kaže Dazak. "Kina nije uradila dobar posao, prilikom istraživanja životinja na početku. U nekim aspektima su bili otvoreni za saradnju, u drugim apsolutno suprotno", nastavlja on.

Razlozi kineske tajnovitosti nisu jasni, ali vladajuća Komunistička partija ima istoriju prikirvanja politički štetnih informacija.

Uzbunjivači i nezavisni novinari koji su na internetu delili detalje o zastrašujućim ranim nedeljama virusa od tada se ili skrivaju ili su u zatvoru.

Peking će možda želeti da sakrije regulatorne ili istražne propuste kako bi izbegao globalnu sramotu, rekao je Daniel Lucei, epidemiolog sa Univerziteta Džordžtoun, koji pomno prati globalne epidemije. Pijaca u Vuhanu možda i nije problem, dodaje on. Primećuje da se virus već brzo raširio Vuhanom do decembra 2019. godine, ukazujući na to da je bio u opticaju mnogo ranije. Teorija pijačnog porekla „jednostavno nije verodostojna“, rekao je Lucei.

„To se dogodilo prirodno i njegovo širenje je moralo biti mnogo meseci pre toga, možda godinu dana, možda i više od godinu dana.“

Povećavajući sumnju, Kina je u decembru rekla da je broj slučajeva korona virusa koji su kružili Vuhanom možda bio deset puta veći u ranoj fazi epidemije nego što mislili sa zvaničnim brojkama u to vreme.