Kineska kapsula Chang'e 5 donela je oko 2 kilograma kamenja i zemlje sa Meseca posle više od 40 godina - i ona je treća zemlja na svetu koja je to uspela. Sletela je u oblast Sizivang u Mongoliji, prošlog četvrtka u 18 časova po našem vremenu, prethodno se odvojivši od letelice. Dva od četiri modula Čang'e 5 spustila su se na Mesec prvog decembra i sakupila oko dva kilograma uzoraka, sa površine i izvlačeći ih iz mesečeve kore.

Uzorci koji su sakupljeni pomoći će boljem razumevanju poreklu i formiranju Meseca, prenosi CNN. Takođe, Kina već sada planira nova lunarna istraživanja. 

Prethodno su ovo uspeli SAD i Sovjetski savez - Amerika u sklopu Apolo programa, od "69. do "72. godine, a SSSR tokom "70-tih. Mnogi smatraju da se odvija nova svemirska trka, kao nekada tokom Hladnog rata, samo sada između Amerike i Kine. Iako su kineski zvaničnici izjavili da se "nadaju međunarodnoj saradnji kako bi se izgradila svetska lunarna naučno-istraživačka stanica", svakako nisu mislili na SAD, s obzirom da je američki kongres uveo zabranu saradnje NASA-e i Kine još 2011. godine.