NASA je objavila da planira da prvi put pošalje ženu na Mesec 2024. godine. Sve to u sklopu plana Artemisa, prilikom čijeg predstavljanja su opisivali prvu mesečevu misiju od 1972. čiji je cilj bio slanje muškarca i prve žene najbližem susedu Zemlje.

„Slanje ljudskih istraživača 250.000 milja do Meseca, zatim 140 miliona milja do Marsa zahteva hrabru viziju, efikasno upravljanje programima, finansiranje modernog razvoja sistema i operacija misije i podršku iz svih krajeva SAD-a, kao i naših partnera širom sveta.“, rekli su iz NASA-e u uvodu plana, pri čemu su objasnili i da je svemirska agencija godinama radila na metodama istraživanja Meseca.

Iz NASA-e su istakli da je plan Artemis usmeren na postizanje cilja početnog sletanja čoveka do 2024. godine sa prihvatljivim tehničkim rizicima, istovremeno radeći na održivom istraživanju Meseca sredinom i krajem 2020-ih.

Prognoza da će to baš biti 2024. godinu nije proizvoljna", već je "najambiciozniji mogući datum, a naš uspeh na Mesecu, a kasnije i na Marsu, zasnivaće se na našim nacionalnim ciljevima i robusnim mogućnostima", objasnili su.

NASA-ina prva lunarna misija, Artemis 1, predviđena je za 2021. godinu bez astronauta, a Artemis II planira da poleti 2023. sa posadom. Sa Artemida III planiraju da prva žena i muškarac slete na Mesec 2024. godine.

„Kada se u okviru Artemida III prva žena sleti na Mesec 2024. godine, Amerika će pokazati novi nivo globalnog svemirskog vođstva", rekli su iz NASA-e. „Sa ponovnim uspostavljanjem mogućnosti lunarnog istraživanja, NASA i svet biće spremni da izgrade trajno prisustvo na mesečevoj površini u pripremi za ljudsko istraživanje Marsa.“