Nekadašnji direktor bankarskog giganta China Huarong Asset Management, proglašen je krivim za primanje mita u iznosu od 277 miliona dolara između 2008. i 2018. godine. Egzekucija će se obaviti u vidu davanje smrtonosne injekcije, iako smrtna presuda nije tipična kazna za primanje mita - uglavnom je to doživotna zatvorska kazna.

Kako se navodi u sudskim spisima, a prenosi Bloomberg, Xiaomin je "ugrozio nacionalnu finansijsku sigurnost i finansijsku stabilnost". On je u januaru priznao primanje mita kada je rekao da je novac držao u stanu, ali „nije potrošio ni centa“. Sud će oduzeti svu njegovu ličnu imovinu - uključujući raskošnu imovinu, poput nekretnina, luksuznih satova i automobila.

Njegova presuda došla je u sklopu kampanje koji vodi aktuelni predsednik Kine Si Đinpingom. Početkom 2018. godine Kina je osnovala agenciju osmišljenu za istragu bilo kog vladinog zvaničnika širom zemlje. Nacionalnoj nadzornoj komisiji je dozvoljeno da deluje van kineskog sudskog sistema, dajući odboru veliku količinu moći. Npr, osumnjičene može zadržati do šest meseci, a da im ne dodeli advokatsku pomoć. Komisija je do sada kaznila oko 1,5 miliona zvaničnika od svog osnivanja. Takođe, Amnesty International procenju je da je samo tokom 2019. godine izvršeno na hiljade smrtnih presuda. 

Xiaominova presuda doneta je i u jeku kineske represije nad protiv najmoćnijeg i najpopularnijeg biznismena u zemlji, miljardera i osnivača Alibabe Džeka Maa, kao i nad tehnološkom industrijom u celini. Ma je nestao početkom novembra, nakon što je kritikovao kinesku vlast i pozivao na reformu sistema.