Naučnica Laboratorije za ćelijsku biologiju i prenos signala Instituta “Ruđer Bošković” dr Dragomira Majhen jedina je Hrvatica u Međunarodnom naučnom savetodavnom odboru za rusku vakcinu Sputnjik V. U intervjuu za "24 sata hr" objasnila je kako deluje vakcina i srušila veliku zabludu.

"Početkom decembra Gamaleja centar organizovao je okrugli sto sa ciljem da zainteresovane naučnike upozna sa svojom vakcinom. Kako je to vektorsko cepivo na bazi adenovirusa čoveka tip 5 i tip 26, a istraživanje kojim se ja bavim tiče se osnovne biologije upravo adenovirusa 26, bilo je prirodno i logično da učestvujem na tom okruglom stolu", rekla je dr Majhen.

sputnjik vakcina korona virus
Shutterstock 

Kada je u pitanju efikasnost vakcine, ispričala je:

"Upravo objavljena studija u časopisu "The Lancet" potvrđuje uspešnost i sigurnost vakcine Sputnjik V u trećoj fazi kliničkog istraživanja. U ovom ispitivanju, koje je obuhvatilo gotovo 22.000 učesnika starijih od 18 godina, vakcina je pokazala efikasnost od 91.6 procenata.. Nuspojave nisu bile značajne. Na osnovu pokazanih rezultata može se zaključiti da je vakcina Sputnjik V veoma efikasna, imunogena kao i da je osobe starije od 18 godina dobro podnose, odnosno da globalno imamo još jedno cepivo koje će pomoći u borbi protiv kovida-19".

Prokomentarisala je i pretpostavku da se vakcina navodno ugrađuje u naše gene.

"Ni klasične vakcine na bazi adenovirusa ni mRNA, kao što su Fajzerova i Modernina, ne ugrađuju se u naš genom te ne mogu ni na koji način promeniti naše gene pa tako uzrokovati neku bolest".