Bil Gejts po prvi put je javno progovorio o teorijama zavera koje kruže na njegov račun.

Od toga da su "Fauči i Gejts stvorili pandemiju", do toga da zajedno žele da "profitiraju od virusa", pa dotle da se "u vakcinama nalaze mikročipovi kojima će pratiti ljude"... Te i druge glasine kruže od početka pandemije, a Bil Gejts po prvi put je o njima progovorio.

- Niko ne bi mogao ni da pomisli da ćemo dr Fauči i ja biti toliko istaknuti u tim suludim, podmuklim teorijama. Iznenađem sam zbog toga i nadam se da će to prestati - rekao je Bil Gejts na temu svih glasina i teorija zavere koje kruže u vezi sa njim.

Gejts je dao intervju za "Rojters" u kome je rekao da veruje da su milioni internet statusa koji sadrže teorije zavere "verovatno nastali zbog kombinacije strašne pandemije i porasta upotrebe društvenih mreža". Međutim, Gejts je naglasio i da želi da istraži šta se sve krije iza tih teorija.

Bil Gejts nedavno je uz Melindu u svom blogu objasnio kako je putem njihove fondacije do sada donirano najmanje 1,75 milijardi dolara u cilju rešavanja pandemije.

- Većina novca usmerena je na proizvodnju i nabavku medicinskih potrepština. Na primer, dali smo podršku naučnicima koji su razvijali nove lekove za infekciju korona virusom, a sarađivali smo s raznim partnerima kako bismo osigurali da se ti lekovi proizvode na način koji je jednostavan za transport i upotrebu u najsiromašnijim delovima sveta. Radi se o veštačkim antitelima koja obuhvataju i onesposobljavaju virus, baš kao što to rade naša prirodna antitela - napisao je Bil Gejts.

- Veruju li ljudi zaista u te stvari koje govore? zapitao se Gejts u snimku u kome komentariše teorije zavere.

- Moraćemo da se o tome edukujemo i pokušamo da to razumemo. Kako sve ovo menja ponašanje ljudi? Zanima me na koje načine bismo to mogli da svedemo na najmanju moguću meru - komentariše dalje osnivač "Majkrosofta" povezanost straha od virusa i uticaj društvenih mreža na širenje teorija zavere.

Gejts je prokomentarisao i rad Entonija Faučija i Frencisa Kolinsa, direktora američkog Nacionalnog zavoda za zdravstvo, dodajući da se raduje što će njih dvojica kao tim imati priliku da rade i govore istinu pod novim vođstvom Džoa Bajdena.

- Uzbuđen sam zbog tima koji je Bajden odabrao za suočavanje sa zdravstvenom krizom - rekao je Gejts na kraju. Dodao je i da je zadovoljan time što se Amerika pod Bajdenom ponovo pridružila Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pogledajte OVDE vesti koje smo izdvojili za vas