Snežana Šaponja je kozmetičar iz Beograda, sa dugogodišnjim iskustvom. Ona je već 33 godine u kozmetici a 25 godina bavi se privatnom praksom. Njen salon Life etc. nalazi se u Knez Miletinoj 14, koji svakako treba da posetite, a savetujem da obavezno zapratite njen Instagram jer je prepun korisnih saveta.


Vi ste kozmetičar. Jel možete da napravite jasnu razliku između kozmetičara i dermalotoga, čini se da žene i dalje brkaju te stvari

Kozmetičar nije lekar. Kozmetičar neguje kožu i uglavnom stiže do epiderma, i u nekim procedurama eventualno do derma. Lekar leči kožu i prepisuje terapiju.

Privukao mi je pažnju vaš IGTV u kome dovodite u vezi trenutnu situaciju sa pandemijom i iznenadne probleme kože. Da li i kako ona utiče na kožu iz vašeg iskustva sa klijentima? (ceo odgovor pogledajte u IGTV videu ispod)

Stres pod kojim smo zbog pandemije utiče na hormone, a koža je direktno pod uticajem hormona. Svako ljuljanje hormona može da izazove promene na koži. Ja sam svedok tome poslednjih nedelja. Sve sam to rekla u IGTVu.


Znamo da insistirate na SPFu. Ali kako pravilno da ga nanesemo i da li treba da ga koristimo svakodnevno?

SPF se nanosi svakodnevno, i kada je oblačno, jer UV zraci prolaze i kroz oblake. Nanosi se poslednji, posle kreme, a pre pudera.

Koji su to osnovni koraci koje moramo raditi svaki dan kako bi obezbedili pravilnu negu kože?

Svaki dan je neophodna higijena. Najosnovnije je: skidanje šminke, losion, i sad u zavisnosti od tipa kože ili serum ili krema. To je uveče. Ujutru, ako je koža masna umivanje sredstvom, losion, i opet u zavisnosti od tipa kože, krema, fluid, gel, i naravno za kraj SPF. To je svakodnevno. Jednom nedeljno blagi piling i neka od kupovnih maskica. Ja volim maske u listu. Zbog higijene i tačno određene količine.

Jel imate neku preporuku za prirodnu masku za lice koju možemo sami da napravimo?

Ja baš nisam pristalica prirodnih maski, iz kuhinje. To su krupni molekuli, mogu možda malo da zaglade površinu kože ali to je kratkotrajno. Uvek sam pre za kupovnu varijantu.

Kojim proizvodima za negu ste verni i redovno koristite iznova?

Proizvodi koje ja koristim su iz profesionalne linije i ne menjam ih već 20 godina. A to su:
- Biologique Recherche P50 i VIP O2 mleko
- Diego Dalla Palma proizvodi za sunčanje

A koje kozmetičke brendove možete da nam preporučite, one pristupačne ali i manje pristupačne, a da smatrate da su dobra investicija?

Komercijalne kuće koje mogu da preporučim su Bioderma i Neostrata, i od jeftinijih Alverde.

Gde žene najčešće greše kada je nega u pitanju?

Najčešće greše u količini proizvoda koje koriste. I u mešanju previše brendova.