Femikseta je godišnja kompilacija pesama kompozitorki, kantautorki i bendova iz Srbije. Ova kompilacija biće deveta u nizu, prateći prethodnih osam izdatih u periodu 2010-2020. godine. Budući da predstavlja isključivo kantautorke i/ili bendove u kojima je prisutno žensko autorstvo na nivou teksta i/ili muzike, ovo je jedinstven projekat na domaćoj aktivističkoj i muzičkoj sceni. Sva prethodna izdanja možete poslušati na Bandcampu.

Učešće na ovogodišnjoj Femikseti ne podrazumeva samo objavljivanje pesme na kompilaciji, već dodatnu medijsku i radijsku promociju svih učesnica i učesnika, učešće na ovogodišnjem Femix Festu, edukativna predavanja o muzičkom biznisu za sve učesnice i učesnike, kao i podršku za dalji potencijalni rad sa domaćim izdavačkim kućama.

Konkurs je otvoren od 15. januara do 5. februara, a selektorski tim čine Ana Janković (Stray Dogg), Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović (Repetitor) i Katarina Mitić (Femix). Za originalni dizajn ovogodišnjeg izdanja zadužena je dizajnerka Anđela Janković.

Da bi učestvovala na kompilaciji, pesma mora biti autorsko delo kantautorke, autorke instrumentalne muzike, ili benda sa ženskim autorskim učešćem u kreiranju teksta i/ili muzike, iz Srbije. Bend ili autorka može da bude predstavljena jednom pesmom na kompilaciji, trajanja do 5 minuta, bilo kog žanra, ukoliko ne zagovara netrpeljivost i nasilje. Pesma treba da bude snimljena u periodu od 1. januara 2020. godine do sada, studijski, softverski, ili uživo. Ukoliko je pesma već izdata, bilo bi dobro da se autori i autorke konsultuju sa izdavačem oko procedure i uslova objavljivanja i na Femikseti 9.

Više detalja o uslovima konkursa svi zainteresovani mogu pročitati na sajtu femix.info.

Izdanje Femiksete 9 podržao je Princ Claus fond za kulturu i razvoj, a rad FEMIX-a dugoročno podržava međunarodni fond Mama Cash. Nova Femikseta ponovo se objavljuje u partnerstvu sa nezavisnom internacionalnom organizacijom Freemuse koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja.