Ko je zapravo ona i da li će dostići onakakav status kakav je imala Bejder Ginzburg (neki bi se zapitali da li je i dostojna naslednica). Čini se kao da je njena suprotnost...

48-godišnja Koni Baret je federalni apelacioni sudija i profesorka prava na Univerzitetu Notr Dam. Ona se duži vremenski period nalazila na vrhu Trampove liste  za imenovanje u Vrhovni sud. Majka je sedmoro dece (što svoje, što usvojene) i pobožna je katolkinja. Ono što je vrlo diskutabilno jeste njena tendencija ka anti-abortus stavovima: kako navodi Guardian, sudija je 2006. godine podržavala organizaciju koja se zalagala za stav da život počinje začećem, kao i da se vantelesna oplodnja treba kriminalizovati. Ovaj potez apsolutno ne treba dodatno pojašnjenje zbog čega je pogrešan.

I u drugim segmentima, čini se kao klasičan konzervativac (što u biti ne mora da znači lošu stvar) - podržava slobodno posedovanje vatrenog oružja. Takođe, u junu ove godine nije podržala odluku Okružnog suda koji je blokirao Trampov nalog da podnosio zelene karte ne mogu da apliciraju za socijalnu pomoć. 

Procedura odabira sudija Vrhovnog suda, nakon nominovanja od strane predsednika, nastavlja se u senatu. Pa će tako Komitet senata za pravosuđe početi saslušanje Ejmi Koen Beret 12. oktobra. Naravno, isto sigurno neće proći tiho, s obzirom da su već sada mnogi demokratski političari i drugi levo orijentisani aktivisti krenuli u glasnu borbu. Dodatni razlog ovome jeste činjenica da ukoliko se Koen Baret izglasa, republikanci će imati većinu u Vrhovnom sudu. Odlazi se toliko daleko da se predlaže proširenje broja sudija Vrhovnog suda, što faktički može dovesti do kraja republičkog ustrojstva - zbog političkih mahinacija jednog nezavisnog (ili bi bar trebao da bude) tela.

Ostaje da vidimo...