Kada živite u zemlji u kojoj je biti žena najveći "greh", kakvu budućnost očekivati?

U jednom trenutku, čini se da konačno postoji svetlo na kraju tunela, a u drugom, trčite kući i sakrivate diplome, pod pretnjama napuštate radna mesta, a lice pokrivate burkom, jer je "greh" da vas iko vidi bez pokrova.

Strah se vratio na ulice Avganistana, iako je portparol talibana Zabihulah Mudžahid nedavno obećao da će poštovati prava žena, ali u okviru normi islamskog zakona.

Ipak, snimci na društvenim mrežama govore drugačije. Žene, barem one koje su dovoljno hrabre izašle su na ulice protestujući, a neke su i "popile" metak, samo jer su se usudile da se suprotstave režimu.

One druge skrivaju se u kućama, nadajući se da će pakao proći. Pakao u kom je smrt bolji izbor nego psihopatska mučenja koja ni u najstrašnijim hororima nećete naći.

zene sa burkom
WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia 

Zbog svega što se dešava, svet se još jednom prisetio najpoznatije žrtve talibana, Bibi Aiše koja je postala svojevrstan simbol otpora talibanima, jer je uspela da pobegne, preživi i ispriča svoju priču.

Naterana je da se uda za talibana kada je imala samo 12 godina. Četiri godine trpela je mučenja, seksualno zlostavljanje, i maltretiranje u svim oblicima.

bibi aisa pre operacija
printscreen/youtube 

Mužu je bila robinja, a ne supruga, a onda je Aiša rešila da pobegne.

Nažalost, talibani su je uhvatili, a nakon 5 meseci zatvora puštena je da se vrati kući. Umesto da je dočekaju roditelji i pruže podršku, čekali su je talibani koji su je odvukli u planine u blizini njenog sela.

A onda je počeo njen pakao. Mučili su je, tukli, batinali, i na kraju odsekli nos i uši. Što je najgore, muž je bio taj koji je sprovodio kaznu, dok ju je zet držao.

Onesvestila se od bolova, a oni su je samo ostavili tako, da umre, i otišli.

Kada se probudila u lokvi sopstvene krvi, skupila je poslednje atome snage i potražila pomoć. Najpre je uspela da dođe do kuće babe i dede, ali su oni odbili da joj pomognu.

Ipak, njena volja za životom bila jača od svakog bola. Dopuzala je do američke vojne baze gde je konačno dobila pomoć.Usvojio ju je par -  Avganistanac i žena Amerikanka.

Živi u Merilendu i uz njihovu pomoć je uspela donekle da se uzdigne psihički, a i fizički, prošavši kroz 12 rekonstruktivnih operacija, a kako danas izgleda pogledajte u galeriji ispod:

printscreen/youtube Bibi Aiša danas

Njenu priču prvi put je svet čuo pre 11 godina, kada se pojavila na naslovnici časopisa "Times" uz pitanje "Šta će biti ako odemo iz Avganistana?", a odgovor je stigao ovih dana - krvav i obojen u crno.

aisa na naslovnici magazina times
TIME / Planet / Profimedia