Mnogi od nas slobodu shvataju zdravo za gotovo. Koliko puta ste prokomentarisali nešto tipa - eh, što sam rođen/a u Srbiji, što kod nas nije ovo ili ono...

A šta da ste zapravo zaista rođeni negde druge - primera radi u zemlji gde je vaš NAJVEĆI GREH to što ste se drznule da pokažete svoje lice?

Da... lice koje ste dobili po rođenju, a koje se po nekim društvenim, nerealnim merilima smatra za takvu jeres, do te mere da zaslužujete da budete bičevane, polivane kiselinom, ili pak kamenovane.

Ceo svet ostao je nem nakon što su fotografije na kojima se "brišu" lica žena bez burki obišle svet.

Poruka talibana je jasna: Nemate prava, nemate glas, nemate lik, jer za nas vi ste seksualne robinje, i namenjene da udovoljite "svevišnjim muškarcima", bez pogovora i u IME BOGA!

Kog Boga?

Koji Bog bi dozvolio da nedužna bića stradaju, budu mučene, ponižavane, potlačene, silovane, samo zato što su žene? Ko je to rekao? U kojoj knjizi to piše?

U Kuranu?

Da se odmah razumemo na početku - Kuran u koji se zaklinju, to sigurno ne propoveda! 

sta ceka zene u avganistanu
SAJJAD HUSSAIN / AFP / Profimedia 

Postupci talibana i najnoviji napori da se hiljade žena pošalju u seksualno ropstvo, pokazuju da se njihovi stavovi o pravima žena nisu promenili i da su spremni da preko noći ovu zemlju vrate unazad, u pakao od pre dve decenije.

Strah se vratio na ulice Kabula, i među ženama u Avganistanu.

Strah od mučenja, zlostavljanja... a možda i najmanje od gubitka života. Jer kada padnete u kandže onih koji se igraju boga, smrt je jedino za šta se molite, samo da se patnja što pre okonča.

Za samo poslednjih nekoliko meseci ubijeno je nekoliko novinarki, a jedna od Avganistanki nedavno je rekla za The Guardian:

"Mnogo sam radila da bih postala ono što sam danas, a jutros kad sam stigla kući, prvo što smo moje sestre i ja uradile bilo je da sakrijemo diplome. To je bilo poražavajuće".

"Kao žena, osećam da sam žrtva političkog rata koji su muškarci započeli. Ne mogu više da se smejem, ne mogu da slušam pesme koje volim, ne mogu da se viđam s prijateljima u našem omiljenom kafiću, ne mogu da nosim moju omiljenu žutu haljinu i pink karmin. I ne mogu više da idem na posao, ni da dobijem diplomu za koju sam godinama radila… Danas sam u povratku bacila pogled na salon lepote u koji sam išla na manikir. Prednji deo radnje, koji je bio ukrašen prelepim fotografijama devojaka, preko noći je prekrečen. Sve što vidim oko sebe su prestrašena lica žena i ružna lica muškaraca koji mrze žene", opisala je trenutnu atmosferu u Kabulu i dodala da oseća da će postati robinja.

"Mogu da se igraju mojim životom kako god žele".

Podsetimo, početkom jula, nakon preuzimanja kontrole nad provincijama Badaksan i Tahar, talibanski lideri izdali su naredbu lokalnim verskim vođama da im dostave spisak devojaka starijih od 15 godina i udovica mlađih od 45 godina za "brak" sa talibanskim borcima. Ako dođe do ovih prisilnih brakova, žene će odvesti u Vaziristan u Pakistanu gde će ih "preodgojiti" i preobratiti u "autentični islam", a sva prava koja su žene osvajale u ovoj zemlji proteklih 20 godina biće izgubljena.

zene ce biti preobracene u autenticni islam
WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia 

Ova talibanska direktiva samo je upozorenje pred uspostavljanje režima koji je vladao od 1996. do 2001. godine, tokom kojeg su žene bile izložene stalnim kršenjima ljudskih prava – pored prisilnih brakova, bilo im je zabranjeno da se zapošljavaju i obrazuju, prisiljavane su da nose burke i nisu smele da izlaze iz kuće bez muškog "čuvara", tzv. "mahrama".

Talibani su sad rešeniji nego ikad da se uskrati obrazovanje devojčicama nakon navršenih 12 godina i rade na tome da se vrati zakon po kom žene u javnosti moraju da imaju muškog pratioca.

U prilog tome ide i njihov nedavni upad u jednu banku gde su naredili ženama da napuste radna mesta, a da umesto njih dođu njihovi muški rođaci da rade. I ne samo to,ukoliko se ne povinuju, spremni su da sistem uspostave brutalnom silom, kao na snimku bičevanja žene koji se pojavio na mrežama.

Da li ovo budućnost žena u Avganistanu? I da li će svet još jednom okrenuti glavu, samo zato jer se ovo ne dešava u "našem dvorištu"?  

Mislite o tome!