Roj Halston Frovik, poznatiji samo kao Halston, jedan je od najvećih američkih modnih dizajnera. Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka postao je prava zvezda zahvaljujući podršci Lize Mineli, Endija Verhola i Bjanke Džeger.

Halston je od malih nogu pokazivao interes za modu, a prve uspehe ostvario je u Čikagu još sredinom 50-ih. Kada je imao 26 godina preselio se u Njujorku, gdje je radio s Lili Daše.

"On je verovatno bio najveći dizajner na svetu. Šta god je napravio, bilo je magično", komentarisali su onda modni novinari. Krajem 60-ih godina pokrenuo je sopstveni posao kada je otvorio butik na Menhetnu. Koketirao je s mnogim stilovima i materijalima, a osnovna premisa uvek mu je bila jednaka.

"Poanta svega je da je ljudima udobno u onome što imaju na sebi. Ako imaš lepe noge, naravno da ćeš ih istaći. Moramo odustati od ideje da svi izgledamo isto", govorio je u to vreme Halston. Napravio je hibridne haljine nalik košuljama, radio je haltere u raznim bojama i bio je pionir svoga doba u brojnim stilovima.

Roj Halston Frovik
KPA / Zuma Press / Profimedia 

Sprijateljio se s mnogim zvezdama tokom karijere, a jedna od njegovih prijateljica bila je i Elizabet Tejlor. Slavne lepotice nosile su njegove kreacije na dodele Oskara, a šešir s njegovim potpisom nosila je i Džeki Kenedi na inauguraciji svog supruga 1961. godine.

Prijateljstvo između Endija i Halstona rezultiralo je kreativnošću jednog i drugog umetnika, a u intervjuima su često govorili kako se međusobno nadahnjuju kao i da obožavaju da se druže Halston je bio i deo ekipe koja je redovno odlazila u čuvenu diskoteku - Studio 54. Zanimljivo mu je bilo i na privatnom planu.

Mladog muškarca Viktora Huga upoznao je 1972. godine, a par je ubrzo počeo i da živi zajedno. Upravo je Halston uveo Huga u svet mode, a karijeru je započeo redeći u njegovom butiku. Njihova je veza pak često bila haotična.

"Mislim da je to bila prava ljubav, no nije bila romantična i slatka, već puna turbulentnih događaja", napisao je Halstonov biograf. Halston je Viktora obožavao i njihova veza je dugo funkcionisala. Hugo je čak i krao od Halstona, o čemu je on saznao tek kasnije. Upravo ta veza bila je početak kraja njegove karijere.

Veza sa Hugom bila je kraj njegove karijere

Halston se uvukao i u pakao zavisnosti, a 1973. godine prodao je svoju firmu za 12 miliona dolara. Borio se i s gnevnim ispadima koje je sve češće imao, a brojni saradnici zbog toga su odlazili od njega. HIV-om se zarazio 1980. godine, a virus se kasnije razvio u sidu. Preminuo je u 57. godini u San Francisku.

Trenutačno se na Netflixu i prikazuje serija "Halston", koja prati najveće dane njegove slave, ali i njegov pad, a slavnog dizajnera glumi Juan Mekgregor. Pogledajte trejler u nastavku: