Nedelja mode u Parizu je najstarija manifestacija ove vrste, a za sve ljubitelje mode predstavlja pravo uživanje u visokoj modi.

Prvu Haute Couture kuću Dizajner Charles Frederick Worth osnovao je prvu "Haute Couture" kuću 1858. godine u Parizu zbgo čega se smatra "ocem visoke mode".

"Svet visoke mode fantastična je laboratorija zanatske i dizajnerske inovacije", rekao je 2019. Ralf Toledano, predsednik "Fédération de la Haute Couture et de la Mode", udruženja visoke mode osnovanog 1868. godine.

Lui Viton
Shutterstock Lui Viton

Da bi modna kuća mogla da uđe u ovo ekskluzivno društvo, mora da ispuni niz uslova. Između ostalog, mora da godišnje proizvede barem 50 kreacija i da poseduje krojački atelje u Parizu.

Službeni članovi visoke mode su: Adeline André, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Bouchra Jarrar, Chanel, Christian Dior, Franck Sorbier, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Julien Fournié, Maison Margiela, Maison Rabih Kayrouz, Maurizio Galante i Stéphane Rolland, piše miss7.24sata.hr.

Tu je sedam stranih članova – Azzedine Alaïa, Elie Saab, Fendi Couture, Giorgio Armani, Valentino, Versace i Viktor & Rolf.

Klijenata visoke mode je malo, ima ih samo 4,000 na svetu. Razlog je jednostavan, cene haljina se kreću od 9, 270 do čak milion evra. A brend cenu formira u zavisnosti od materijala i sati potrebnih za izradu modela.

chanel
Shutterstock 

Za jednostavnu haljinu potrebno je čak 150 sati izrade, a za komplikovaniju i do 6,000 časova. Jednu haljinu šiju četiri krojačice, i na svetu ih ima 2,200, a u modnim krugovima ih zovu male ruke.