Dodela nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održana je sinoć u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu. 

Film "Nomadland" rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka na 93. svečanoj dodeli tog priznanja u u Los Anđelesu.

Film je nagradu doneo i glavnoj glumici Frensis Mekdormand, a Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entonoi Hopkins za ulogu u film u "Otac".

Nagrada za najbolji strani pripala je ostvarenju "Još jedna tura".

Osvajanjem Oskara za najbolju režiju američko-kineska rediteljka Kloi Žao postala je tako tek druga žena u istoriji dodele nagrada Američke filmske akademije koja je osvojila priznanje u toj kategoriji.

- Ovo je bilo jedinstveno putovanje zahvaljujući ovom filmu. Verujem da su ljudi dobri čim se rode. Oduvek sam pronalazila dobrotu u ljudima, gde god sam ih srela širom sveta. Ova nagrada je za sve koji su me nadahnuli da koračam dalje. Oskar posvećujem svima koji su dobri jedni prema drugima bez obzira na sve okolnosti- rekla je Kloi.

Bosanskohercegovači film Quo vadis, Aida je ostao bez zlatne statue, dobitnik je danski film Another round (Još jedna tura). Režiser Tomas Vinterberg je Oskar posvetio tragično preminuloj ćerki.

Spisak dobitnika 93. dodele Oskara:

– Najbolji film: „Nomadland“

– Nabolja režija: Kloi Žao, „Nomadland“

– Najbolji glumac: Entoni Hopkins

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand

– Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja

– Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun

– Najbolji strani film: „Druk“, Tomasa Vinterberg, Danska

– Najbolji dokumentarni film: „My Octopus Teacher“

– Najbolji animirani film: „Soul“ studija Piksar (Pixar)

– Najbolji originalni scenario: „Promising Young Woman“

oskar
Chris Pizzello / AFP / Profimedia 

– Najbolji adaptirani scenario: „The Father“