Nakon što se pojavio film "Nomadland", mnogi su prokomentarisali da je glumica Franses Mekdormand bila defitivno sjajan izbor za tu ulogu. 

Pre ovog filma, igrala je u sjajnoj kriminalističkoj drami "Tri plakata izvan grada", koja joj je donela Oskara, glumici se, kako stvari stoje, ponovo smeši prestižna nagrada.

Franses se bori za Oskara u kategoriji najbolje glumice, a sam film ne samo da je dobio odlične kritike, već je dobro prihvaćen i od strane publike. Reč je o tek trećem ostvarenju kineske rediteljke Kloe Žao koji je u Veneciji nagrađen Zlatnim lavom, potom nagradom publike u Torontu i Zlatnim globusom za najbolji film u kategoriji drame i za najbolju rediteljku. Zbog svih tih priznanja vrlo je verovatno da će osvojiti i Oskara.

U središtu radnje je sredovečna žena Ferna, koju tumači Franses, koja nakon što je izgubila posao zbog zatvaranja fabrike gipsa, odlučuje da proda svoje stvari i kupi kombi u kom će živeti. Njime namerava da putuje i traži novi posao. Uskoro se zapošljava u Amazonovom distributivnom centru, a s obzirom na razvitak događaja u filmu, sugeriše se oštar odnos prema kapitalizmu koji uzrokuje sigurnost radnika.

Mnogi smatraju da je zbog ove tematike drama "Nomadland" stekla veliku popularnost i da je priča prikladna s obzirom na sadašanja događanja u svetu koja je uzrokovala pandemija koronavirusa. Zanimljivo je i da je američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasila dramu "Nomadland" najboljim filmom 2020. godine.

"Nomadland" je nominovan za šest Oskara:

  1. Najbolji film
  2. Najbolju glavnu glumicu
  3. Najbolju rediteljku
  4. Najbolji adaptirani scenario
  5. Najbolja fotografija
  6. Najbolja montaža

Ipak, konkurencija je ove godine više nego jaka, pa je neizvesno ko će osvojiti čuvenu zlatnu statuu. Samoj Franses, ovo ne bi bio prvi Oskar. 

Njene police već krase prestižne nagrade za filmove "Tri plakata izvan grada" i "Fargo", a bila je do sada šest puta nominovana. Mnoge fascinira jer nije tipična holivudska glumica.

Nikad se ne šminka pa i na dodelu Oskara 2018. došla u prirodnom izdanju i oduševila je sve svojim feminističkim govorom,tokom kog je pozvala sve nomininovane žene da ustanu sa svojih sedišta.

"Meril Strip, ako ti to uradiš prva, sve će te slediti", poručila je kolegici i zaradila gromoglasni aplauz.

Glumici je te večeri zapravo ukradena zlatna statua na zabavi nakon dodele, no ubrzo joj je vraćen.

Franses je od 1984. u braku s poznatim rediteljom Džoelom Koenom (66), a dosadašnje Oskare osvojila je zahvaljujući njemu. Naime, upravo je on taj koji ju je nagovorio da prihvati uloge u tim filmovima.

Njihova ljubavna priča započela je 1983. godine na audiciji za njegov debitantski film "Krvavo", kada je Franses tek bila na samom početku glumačke karijere. Uprkos tome, veoma je držala do sebe i nije želela da odlazi na sve audicije, niti da po svaku cenu prihvata uloge. Kada je gorepomenuti film u pitanju, Franses je čak odbila da se pojavi u drugom krugu audicije, ali na kraju je ipak dobila ulogu.

Uskoro se između nje i Koena pojavila hemija, a nakon što ga je jedno veče pozvala kod sebe kući da razgovaraju o knjigama kojima su oboje opsednuti, shvatili su da su stvoreni jedno za drugo.

Venčali su se godinu dana kasnije, a zanimljivo, prsten koji je dobila Franses pripadao je Džoelovoj bivšoj ženi, od koje se razveo 70. godina. Glumici to nije smetalo jer, kako je sama jednom istakla, vrlo je praktična i ne voli da baca stvari.

Supružnici su 1995. usvojili dečaka iz Paragvaja, Pedra, a i sama glumica bila je usvojena. Iako je rođena u SAD-u, kada je imala godinu ipo, usvojio ju je kanadski par, a sa svojom biološkom majkom nikada nije htela da ostvari kontakt.