Američka kademija filmske umetnosti i nauke objavila je danas uži izbor u devet kategorija za 93. dodelu Oskara: dokumentarni igrani film, kratki dokumentarni film, međunarodni igrani film, šminkanje i frizura, muzika (originalna partitura), muzika (originalna pesma), animirani kratki film, kratki živi akcioni film i vizuelni efekti.

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" nije ušao u uži izbor filmova koji su još u trci za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, objavljeno je na zvaničnoj službenoj stranici.

Očigledno da je kampanja u američkim medijima dobro odradila posao i pripremila teren za eliminaciju srpskog filma.

dara iz jasenovca oskar
screenshoot 

Da podsetimo, počelo je tekstom Džeja Vajsberga u magazinu “Varajeti”, u kojoj je “Dara” nazvana “srpskom nacionalističkom propagandom”, a nastavljena recenzijom Roberta Abelea u “Los Anđeles Tajmsu”, u kojoj je autor čak tvrdio da je Jasenovac bio samo “još jedan logor za Jevreje”, zbog čega je srpska dijaspora u Americi organizovala peticiju u kojoj se traži povlačenje kritike iz javnosti. Peticiju je u međuvremenu potpisalo 23.447 ljudi

Sredinom marta će biti poznato koji filmovi su i zvanično nominovani za Oskara i tada će se lista od 15 naslova bude svedena na samo pet filmova.

dara iz jasenovca oskar
Youtube 

Među 15 kandidata koji su u užem izboru je i film Bosne i Hercegovine "Kvo vadis, Aida?", kao i ostvarenja iz Čilea, Danske, Češke, Francuske, Gvatenale, Hongkonga, Irana, Obale Slonovače, Meksika, Norveške, Rumunije, Rusije, Tajvana i Tunisa, piše Tanjug. Dodela Oskara biće održana 25. aprila.