Sebastijan Žondo, telohranitelj, vozač, asistent i bliska osoba Karlu Lagerfeldu, napisao je, uz pomoć spisateljice Virdžinije Mouzat, svoja sećanja na slavnog dizajnera u knjizi "Ça va, cher Karl?".

Autorka za knjigu kaže da to nije delo o modi, već o ljudskosti, koja je u Sebastjanovoj ispovesti iščitala njegovu povezanost i odanost dizajneru.

Nekadašnji bokser Lagerfelda je upoznao kao tinejdžer, u očuhovoj prodavnici starinskog nameštaja i kaže da se svideo dizajneru jer je bio znatiželjan i uvek mu je postavljao razna pitanja. Pitao je dizajnera bi li mogao da radi za njega, pa mu je prvo bio telohranitelj, zatim vozač pa lični asistent.

U Lagerfeldu je, kao dete razvedenih roditelja, pronašao stabilnu očinsku figuru, a Karl je u njemu video sina. Stoga ne čudi da ga je tokom svog života uveo u svoj krug i pokazao mu život na visokoj nozi, a ostavio mu je i do svog bogatstva.

Sebastijan je kročio i u svet mode: nosio je revije za Chanel, a Silvija Venturini Fendi ponudila mu je da, kao bokser, sarađuje na kolekciji sportske odeće.

karl lagerfeld
Shutterstock 

Međuzim, usprkos svemu, ostao je čvrsto na zemlji, svestan da je zdravlje najvažnije što proizlazi i iz činjenice da je bio uz Karla za vreme njegove bolesti i smrti, a otkrio je i kako se dizajner nije predavao već je radio do samog kraja.

"Ako ste živi i zdravi, imate sve. Ponekad na to zaboravimo jer razmišljamo vrlo materijalistički", zaključio je on.