Slavna kreatorka Donatela Versaće proslavila je 2. maja svoj 69. rođendan, iako to nikada niko ne bi rekao gledajući njene fotografije na mrežama. 

Žena koja se ne miri da stari, te redovno uživa u benefitima plastične hirurgije, ono što ne može botoksom i filerima krije Instagram filterima, zbog čega je jasno kako je moguće da na pragu sedamdesete izgleda 30 godina mlađe. 

Ipak, njena opsesija izgledom nije iznenađenje ako se uzme sve šta je do toga dovelo, a usko je povezano upravo sa onim koji je proslavio prezime Versaće. No, da krenemo redom. 

Donatela je rođena 2. maja 1955. godine u gradu Ređio di Kalabrija, i bila je najmlađe od troje dece u porodici Versaće.

Njen otac, Antonio pomagao je pri porodičnom biznisu sa vađem uglja iz rudnika, a njena majka, Frančeska bila je krojačica u modnoj kompaniji pre nego što je otvorila sopstveni modni butik. Nažalost, prva tragedija koja je zadesila njihovu porodicu odigrala se kada je njena sestra Tina preminula u 12. godini zbog nepropisno lečene infekcije tetanusa. To ju je okrenulo na brata Đanija sa kojim je razvila posebnu vezu.

Posebna veza sa bratom

Koliki je bio Đanijev uticaj na Donatelu dokazuje i to što ju je ubedio da se sa samo 11 godina ofarba u plavo u čast italijanske pevačice Peti Pravo, čiji je bio veliki obožavatelj.

Sredinom sedamdesetih Donatela je studirala književnost i jezike u Firenci. Vikendom bi odlazila u Milano da radi sa Đanijem, koji je radio u modnoj marki Callaghan. Donatelina majka to nije odobravala, želeći da se umesto toga fokusira na svoje studije, te ju je često proveravala iznenadnim posetama. 

Međutim, čak ni to nije sprečavalo Donatelu da bude kraj brata. Bio joj je idol, i njegova muza koju je oblačio u svoje kreacije od ranog detinjstva, ali i vodio sa sobom u noćne klubove i diskoteke. 

"Od svih ljudi tamo, Đani je bio najrazuzdaniji", rekla je Donatela jednom prilikom. "Onda je povukao mene i sada sam ja ona razuzdanija. To je njegova krivica".

Donatela Versaće je bila bliska sa Đanijem,
PHOTOlink / Everett / Profimedia 

Đani je kasnije pokrenuo svoj biznis, a sam početak bio je težak. Kako je Donatela objasnila, on nije voleo da vidi žene "obučene u sivo"

"U modi je postojao bonton, reč koja za porodicu Versaće nikad nije postojala. Bolje loš ukus nego bonton, jer makar ‘progovaraš’, on je sloboda", govorila je. 

"Prve godine u Milanu su bile jako teške. Tamo su bile dame i Đani je kritikovan. Govorili su mu da pravi garderobu za prostitutke. Ja sam mu govorila da ne brine, jer je on pravio odeću za žene koje se ne plaše sopstvene ženstvenosti", rekla je Donatela.

Đanija su osporavali na početku
Pierre VERDY / AFP / Profimedia 

U porodičnom poslu Donatela je najpre vodila odnose s javnošću, ali je Đani ubrzo uvideo da mu je mnogo značajnija kao muza i savetodavac. Njen uticaj bio je konstantan. Đani nije krio da, ukoliko se dogodi da ona neki model ne odobri, on je bio spreman da ga odbaci i crtež pocepa.

Đani bolovao od raka

Đani je još početkom devedesetih godina, kada mu je dijagnostifkovan redak oblik karcinoma uha, rekao sestri da želi da ona preuzme mesto kreativnog direktora ukoliko se njemu nešto dogodi.

Đani je prepustio firmu sestri
Globe Photos / Zuma Press / Profimedia 

Tragedija koja menja sve

Život Donatele Versaće zauvek se promenio 15. jula 1997. godine. Na stepenicama ispred vile u ulici Oušn drajv 1116 pucao je u njega muškarac po imenu Endru Kunanan. U bermudama i tamnoj majici, sa izgledom običnog turiste prišao je Đaniju s leđa i okonačao njegov život.

Čim se saznalo da je čuveni Versaće ubijen, javnost je počela da vrši ogroman pritisak na policiju da počinioca što pre pronađe. Nije se čekalo dugo. Kunanan je osam dana nakon tragedije izvršio samoubistvo, pištoljem kojim je ubio Đanija.

Pokrenuta je ubrzo policijska istraga koja je trajala čak pet godina. Bezuspešno su traženi motivi zločina, koji do danas nisu razjašnjeni. Istragu su pratili protivrečni detalji i teorije koje nisu dovele do konačnog odgovora.

Kunanan, serijski ubica koji se bavio prostitucijom

Endru Kunanan bio je nepoznat javnosti, ali ga je policija odlično poznavala. Pre ubistva Versaćea ubio je četvoricu muškaraca. Za jednog od njih, arhitektu Dejvida Medsona, dokazano je da je bio Kunananov ljubavnik.

Podaci iz biografije Endrua Kunanana nisu prestajali da pune novinske stupce 1997. godine, a najviše se pisalo o tome da je serijski ubica bio muški žigolo. Otkriveno je da je "tom profesijom" počeo da se bavi kao srednjoškolac i da je često ucenjivao svoje mušterije.

Nakon obdukcije odbačene su sumnje da je ubica koji je imao 27 godina bolovao od side i da je crni niz pokrenula njegova osveta zbog neizlečive bolesti. Ispostavilo se i da nije bio samo veliki Đanijev obožavalac već da su se njih dvojica upoznali na jezeru Komo u Italiji, kao i da su se početkom devedesetih sreli u San Francisku. Da li su se viđali i nakon toga, i dan danas je misterija.

Ćerka Donatele Versaće nasledila bogatstvo

Smrt Đanija teško je pala porodici, a pogotovo Donateli koja je nasledila teško breme. Ona je nakon smrti brata postala kreativna direktorka modne kuce "Versace", svih ovih godina uspešno nastavlja tamo gde je njen brat stao.

O modnom carstvu "Versace" vodi računa i brat Đanija Versaćea, Santo Versaće, predsednik i zamenik izvršnog direktora poznatog brenda. Veliki deo Đanijevog bogatstva koje je pre njegove smrti iznosilo milijardu dolara, nasledila je i njegova sestričina Alegra za koju je bio posebno vezan. 

Nažalost, tragedija i se teorije koje su kružile oko Đanijeve smrti, probudile su u Donateli čudnu nesigurnost fizičkim izgledom koji je "lečila" operacijama.

Zavisna od plastičnih operacija

Kada danas pogledate fotografije kreatorke teško je zamisliti da je ova moćna žena koja je promenila istoriju mode nekada bila ona pred čijom su lepotom muškarcima klecala kolena.

Ako se uzme u obzir da je bila muza svom bratu, jasno je da je, nekada velika lepotica, bila sinonim za seksepil, i inspiracija za neke od najsenzualnijih toaleta koje su kasnije nosile mnoge slavne žene.

Donatela Versaće je bila lepotica.
KATJA LENZ / AFP / Profimedia 

Nažalost, Donatela je, opsednuta mladošću, poklekla pred bjuti standardima i mic po mic počela da praktikuje usluge plastične hirurgije, sve dok se nije potpuno otrgla kontroli.

Donatela Versaće se izobličila plastičnim operacijama
Shutterstock 

Opsesiju mršavošću prenela je i na svoju ćerku Alegru, koja se dugo lečila smatrajući majku idolom i savršenom ženom. 

Alegra je opsednuta izgledom baš kao i majka
Javier Mateo / INSTAR Images / Profimedia 

Nažalost, ona jejedna od retkih koja je mislila tako. Većinu su fotografije Donatele plašile. Ono što se ne može osporiti je da se Donatela i dan-danas može pohvaliti izuzetno vitkom linjom, ali je njeno lice ono što je izazvalo lavinu komentara poput da "ne liči na sebe".

Izobličene usne, preterana upotreba botoksa, ogromne količine filera na jagodicama, i iskrivljena usta, uticali su da Donatela danas bude daleko žene kakvu smo upoznali početkom 90-ih.

Donatela Versaće plaši izgledom
GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia 

Ona je svojevremeno i sama priznala da je zavisna od plastičnih operacija, da ne misli da je prirodan izgled dobra stvar, a otkrila je i da je dve decenija bila zavisna od kokaina.

"Ne verujem da je moguće ostariti prirodno. Ne verujem u prirodnu lepotu kod žene", izjavila je kreatorka u jednom intervjuu 2005.

Ove dve pogubne navike dovele su do toga da Donatela ne može da se pohvali svežim ili zdravim izgledom, čak i uz pomoć šminkera i frizera.

Ipak, najviše kritika je dobijala kada bi je paparaci uslikali u kupaćem kostimu. Tada se jasno videlo sve što je uradila svom telu.

Koliko se promenila za sve ove godine, i da li su joj sve te intervencije zaista bile potrebne procenite sami i pogledajte fotografije u galeriji u nastavku.

PHOTOlink / Everett / Profimedia, Shutterstock Pogledajte koliko se Donatela Versaće promenila za sve ove godine.

Pročitajte još: MAJKA SA 68 NOSI PREKRATKE KRPICE, A ONA KRIJE TELO: Ćerka Donatele Versaće ima njene milione ali i samo 32 kg

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

DONATELA VERSAĆE JE MOJA DRUGA MAJKA! Karleuša stajlingom napravila HAOS na mrežama, a imala je i pitanje za čuvenu dizajnerku! Instagram

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!