Porodica Mihaela Šumahera donela je emotivnu odluku da njegove satove iz lične kolekcije da na aukciju, a sve kako bi se obezbedila sredstava za lečenje legende Formule 1. 

Ovaj potez je potvrdio pređašnja nagađanja da je porodica ostala bez novca, te da su primorani na ekstremne poteze kako bi obezbedili pare i održali Mihaela u životu. Podsetimo, Šumaher nije viđen u javnosti od ozbiljne povrede mozga u skijaškoj nesreći u decembru 2013. godine, a njegovo stanje ostaje strogo čuvana tajna.

Sada, više od 10 godina nakon kobne nezgode, Korina je preuzela korak da proda neke od Šumaherovih dragocenosti. 

Šumaher nije viđen u javnosti nakon skijaške nesreće.
OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia 

Osam satova nabavljenih tokom njegove karijere u F1 biće prodati 13. maja u Ženevi, a posao je poveren čuvenoj aukcijskoj kući “Kristi”. Očekuje se da će se prodajom zaraditi između četiri i pet miliona dolara, a to je novac koji je potreban porodici kako bi se nastavilo sa skupim lečenjem.

"'Kristi' izražava iskrenu zahvalnost porodici Šumaher na njihovom poverenju u nas i njihovoj želji da podele ove remek-dela s kolekcionarima širom sveta", rekla je aukcijska kuća.

"Ponosni smo što predstavljamo ove ikonične i jedinstvene satove koji pripadaju jednom od najslavnijih legendi Formule 1. Izuzetan trenutak, kako za ljubitelje satova, tako i za ljubitelje F1."

Inače, dva najistaknutija komada na aukciji su personalizovani pokloni od bivšeg šefa Ferarija Žana Toda, bliskog porodičnog prijatelja i jednog od najpouzdanijih poverenika. 

Najskuplji od satova je unikatni FP Journe Vagabondage 1 model. Očekuje se da će biti prodat za cifru između 1.7 i 3.4 miliona dolara, a ovo je inače bio božićni poklon od Toda koji je slavio Šumaherovu sedmu svetsku titulu 2004. godine.

Sat ima Ferarijev amblem, Šumaherov dizajn kacige, simbole koji predstavljaju njegovih sedam titula i ugraviranu poruku - "Božić 2004 — Žan Tod za mog prijatelja Mihaela Šumahera".

Todov drugi poklon iz 2003, prilagođeni Audemars Piguet Royal Oak sat, takođe je na aukciji s procenjenom cenom od 255.000 do 425.000 dolara.

Prilagođeni komad takođe je imao Ferarijev amblem i dizajn Šumaherove kacige, kao i broj 1 i šest zvezdica koje predstavljaju vozačeve titule.

Poslednji sat za prodaju je "istorijski važan, izuzetno redak i visoko privlačan" 14K zlatni Rolex Daytona koji je Šumaheru poklonio njegov dugogodišnji menadžer Vili Veber.

Procenjuje se da će biti prodat za cenu između 425.000 i 850.000 dolara. Aukcijska kuća je napomenula da je Rolex poklonjen 2021. godine, dve godine pre nego što je Veber javno govorio o tome da je izbačen iz užeg kruga porodice.

"Nažalost, više nemam nade da ga ponovo vidim. Nema pozitivnih vesti nakon 10 godina", rekao je Veber tada. Razlog je jer nije žurio da poseti Šumahera nakon nesreće. 

"Naravno da to jako žalim i krivim sebe. Trebalo je da posetim Mihaela u bolnici", rekao je.

"Tugovao sam kao pas nakon njegove nesreće. Pogodilo me je neverovatno jako, možete zamisliti to", objasnio je Veber i dodao, "naravno, i činjenica da Korina više nije dozvoljavala nikakav kontakt. Ali došao je trenutak kada sam morao da se oslobodim Mihaela i pustim ga iz svog srca."

Za razliku od njega, Tod i dalje s puno ljubavi govori o svojoj vezi s porodicom Šumaher.

"Mihael je i dalje ovde, tako da mi ne nedostaje", rekao je krajem prošle godine.

"Nije više onaj Mihael kakvog smo poznavali. Drugačiji je i predivno o njemu brinu njegova supruga i deca koja ga štite."

"Njegov život je sada drugačiji, i ja sam privilegovan što delim trenutke s njim. Nažalost, sudbina ga je pogodila pre 10 godina. Više nije Mihael kog smo znali u Formuli 1."

Podsetimo, priča se da je Šumaher u veoma lošem stanju, te da je gotovo nepokretan, a terapija matičnim ćelijama nije uspela. 

Bonus video:

Saobraćajna nesreća Kurir

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!