Vesti da kralj Čarls III ima rak iznenadila je svetsku javnost, a odmah je potom postavljeno i pitanje ko će ga menjati u obavljanju kraljevskih dužnosti.

Iako je jasno da bi princ Vilijam mogao da preuzme neke od obaveza, kada je reč o javnim istupima, trenutno još uvek nije u planu imenovanje novih državnih savetnika.

Podsetimo, palata je u ponedeljak otkrila da će kralj biti podvrgnut terapijama koje bi trebale da mu olakšaju borbu protiv rak. Dijagnoza je postavljena brzo nakon što je monarh 26. januara podvrgnut proceduri lečenja uvećane prostate i kako se potom saznalo, kancer je otkriven u ranoj fazi, te su doktori više nego optimistični.

Kralj Čarls je neke obaveze prepustio Vilijamu.
PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Kralj Čarls se povukao sa javnih dužnosti usred oporavka od operacije prostate, a nije poznato kada će se vratiti kraljevskim obavezama nakon što mu je dijagnostikovan rak.

Međutim, iako se mislilo da će većinu dužnosti prepustiti svom najstarijem sinu, Čarls će i dalje obavljati dobar deo obaveza, odnosno dobijaće i dalje crvene kutije i sva važna dokumenta kojima je potreban njegov potpis. 

Postoje izuzeci 

Ipak, postoji ustavni mehanizam kada "šef države nije u mogućnosti da obavlja službene dužnosti", te se u tom slučaju mogu imenovati "državni savetnici" koji će zameniti monarha.

Trenutno to uključuje kraljicu Kamilu, princa Vilijama, kraljevsku princezu, odnosno kraljevu sestru Anu i njegovog brata princa Edvarda.

kamila može zameniti Čarlsa ukoliko ne može da obavlja dužnosti.
Victoria Jones / PA Images / Profimedia 

Princ Hari i vojvoda od Jorka, odnosno princ Endru, više se ne mogu pozivati jer su članovi kraljevske porodice "koji ne rade".

Pročitajte još: PRVO KEJT, PA ČARLS A SADA I BIVŠA NJEGOVOG BRATA: Dajanina najbolja drugarica pobedila rak dojke pa dobila kancer kože

Šta se dešava ukoliko kralj abdicira?

Kralj Čarls postao je šef države 8. septembra 2022, nakon smrti kraljice Elizabete. No, ukoliko bi abdicirao, tron se prenosi na sledećeg člana kraljevske porodice, po redu, odnosno u liniji sukcesije.

Ukoliko kralj abdicira, titula se prenosi na Vilijama.
WPA-Pool/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Samim tim, kruna se najpre prenosi na njegovog starijeg sina princa Vilijama, koji bi tad postao kralj. Vilijamov sin, princ Džordž zauzeo bi sledeće mesto u naslednom redu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU! kurir televizija

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!