Kraljica Elizabeta preminula je 8. septembra 2022. godine, a njene poslednje trenutke zabeležio je i opisao najviši član njenog osoblja, u izuzetno dirljivom tekstu koji je preneo Daily Mail.

Ser Edvard Jang bio je kraljičin lični sekretar, i jedna od osoba kojima je kraljica najviše verovala. U trenutku njene smrti nalazio se u zamku Balmoral, otkrivši da se Elizabeta nije mučila, te da je "umrla veoma mirno, tiho". 

"Starost. Ničega nije bila svesna. Bez bola", rekao je ser Jang, a ove rečenice deo su nove biografije o Elizabetinom sinu "Čarls IIII: Novi kralj, novi dvor: Insajderska priča", cenjenog kraljevskog biografa Roberta Hardmana.

Međutim, kraj njene samrtne postelje pronađena je i zagonetna crvena kutija, a tek danas je otkriveno šta se unutra nalazilo. 

Kada je otvorena, prenosi Daily Mail, u njoj su pronađena dva zapečaćena pisma – jedno za njenog najstarijeg sina i prestolonaslednika Čarlsa, a drugo za samog Janga.

Iako je malo verovatno da će njihov sadržaj ikad biti objavljen postojanje pisama pokazuje da je 96-godišnja Elizabeta prepoznala trenutak kada se njen život bližio kraju.

Kraljica je znala da umire.
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Kutija je, takođe, sadržala i poslednju papirologiju kojom se Elizabeta bavila i poslednju kraljevsku naredbu: njen izbor kandidata za prestižni Orden zasluga za izuzetnu službu.

"Čak je i na samrtnoj postelji bilo posla koji je trebalo da se uradi. I ona je to učinila", napisao je biograf Robert Hardman.

U pitanju je, inače, jedna od tzv. crvenih kutija koje je Elizabeta dobijala skoro svakog dana svoje vladavine i koje su sadržale važne papire od ministara Ujedinjenog Kraljevstva i njenih predstavnika širom Komonvelta.

Šta još otkriva nova knjiga o smrti kraljice Elizabete?

  • Iako je strahovao za njeno zdravlje, pogoršanje stanja kraljice Elizabete desilo se tako iznenada da Čarlsovo osoblje nije imalo vremena da pripremi njegov automobil i da ga pozdravi, a on je, leteći helikopterom do Balmorala, usput čitao svoje beleške o akciji "Londonski most", odnosno decenijama spremanom planu u slučaju smrti kraljice.
  • Čarls i njegova supruga Kamila proveli su sat vremena s kraljicom nasamo pre nego što je umrla.
  • Princeza Ana i kraljičina prijateljica Anđela Keli su se smenjivale pored njenog kreveta, zajedno s velečasnim Kenetom Mekenzijem, koji joj je čitao Bibliju.
  • Čarls je lično pozvao svoje sinove da dođu u Škotsku da bi se oprostili od kraljice.
  • Kad je pomislio da Elizabeta ima još dane, a ne sate života, Čarls je otišao da bere pečurke da bi razbistrio glavu, a vest da je umrla primio je dok se vraćao nazad u zamak, kada ga je pozvao njegov pomoćnik.
  • Kad je Čarls pozvao princa Vilijama preko centrale u Palati da mu kaže da mu je baka umrla, bio je primoran da operateru kaže: "Ja sam" jer još nije mogao da kaže da je kralj.
  • Čarls je zvao princa Harija više puta da bi mu lčno saopštio tužne vesti, ali je Hari u tom trenutku bio u vazduhu i nije mogao da dobije poziv.

Bonus video:

Kraljica Elizabeta Princeza Diana YouTube/Princess Diana

Izvor: Glossy/Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!