Biti na Forbsovoj listi znači samo jedno - da ste "teški" milijarde i milijarde dolara. Ipak, od 2.668 bogataša tek su 327 žene, te javnost ne prestaje da zanima kako su se našle na prestižnom spisku najbogatijih.

Veoma je zanimljivo da se, za razliku od većine muških milijardera, one ne razbacuju bogatstvom, iako mogu da priušte bukvalno šta žele, a pored mnogih biste prošli, a da nemate pojma da su na njihovim bakovnim računima neverovatne sume novca.

Ko su najbogatije žene, kako izgledaju i čime se bave, pogledajte u nastavku teksta.

1. Betenkort Majers - 74,8 milijardi dolara

Betenkort je najbogatija žena sveta.
Ian LANGSDON / AFP / Profimedia 

Betenkort je unuka osnivača L' Oreala i zvanično najbogatija žena sveta. Fransoa i njena porodica poseduju danas oko 33 odsto najveće kompanije na svetu, a njeno bogatstvo se procenjuje na 74.8 milijardi dolara. Preduzetnica je član odbora L'Oreala od 1997. godine i na čelu je porodične holding kompanije.

Betenkort je majka umalo koštala svega.
PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia 

Betenkort Majers je postala francuska naslednica L'Oreala 2017. godine kada je njena majka Lilien Betenkort, tada najbogatija žena na svetu, umrla u 94. godini.

Ona je umalo i koštala porodicu bogatstva kada je ušla u vezu sa mlađanim ljubavnikom kojem je kupovala nekretnine i umetnine. Ipak, Betenkort je uspela da ga dobije na sudu i povrati određeni deo novca koji je na prevaru uzeo njenoj majci.

2. Alis Valton - 65.3 milijardi dolara

Alis Volton nasledila je svoje bogatstvo od svog oca Sema Voltona, osnivača popularnog lanca supermarketa Volmart, kada je on preminuo 5. aprila 1992. U stvari, ona je dobila akcije koje su pre par godina porasle za 3,5 milijardi dolara, pa se njeno bogatstvo sada procenjuje na 65,3 milijarde dolara.

Alis je 2020. bila najbogatija žena sveta, a onda ju je Fransoa Betenkort Majers svrgnula s trona. Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrednom zbirkom umetnina.

3. Džulija Koč - 60 milijardi dolara

Džulija koč nasledila je milijarde nakon smrti supruga.
RW/MPI / Capital pictures / Profimedia 

Džulija Koč nasledila je milijarde kada je njen suprug industrijalac Dejvid Koč umro. Ona i njeno troje dece poseduju 42 odsto Koch Industries, druge najveće američke privatne kompanije. Davidov stariji brat Čarls Koh je predsednik kompanije i poseduje 42 odsto akcija.

Inače, Džulija se udala za Dejvida nakon pet godina veze, a pre toga je par godina ranije prestala da radi. Udaja joj je otvorila vrata elite Njujorka koja ju je veoma brzo prihvatila jer je bila mlada, lepa, obožavala modu, zabavna i udata za najmoćnijeg.

Džulija Koč postala je moćna nakon udaje.
Nick Elgar / Avalon / Profimedia 

Zajedno su se bavili filantropskim radom i donirali su milione dolara u humanitarne svrhe. Ali sve se to promenilo kada se Koč razboleo i pao u posetlju. I tada, umesto da ispuni ono što zaveti kažu "u dobru i u zlu", Džulija se pretvorila u suprugu iz pakla o čemu je nakon svega progovorila jedna bivša telohraniteljka, a jezivi detalji bili su nalik najgorem horor filmu.

Tako je, primera radi, Džulija naređivala osoblju da njenog bolesnog muža drže pod ključem u sobi, što je bilo zverski, ali to je bio samo početak. Krila je od njega da je tajno kupila luksuznu vilu sa raskošnim imanjem, da bi potom naručila kopiju Modiljanijeve slike čiji original im je visio na zidu, da bi je potom zamenila, a original prenela upravo u novu kuću.

Džulija Koč monstruozno se ponašala prema bivšem suprugu.
Zach Hilty/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Na sve to, ona je još ranije otpočela vezu sa Čarlsom Mangerom i finansirala njegov rasipni način života. Takođe, navodno je medicinskim sestrama zabranila da Dejvida hrane preko cevčica jer nije želela da mu prolongira život.

Od kad je Dejvid umro, Džulija više ne donora novac kao nekad. Od 2018. do 2021. donirala je četiri miliona dolara.

4. Makenzi Skot - 43.6 milijardi dolara

Makenzi Skot je uzela milijarde nakon razvoda.
Profimedia 

Makenzi Skot je jedna od najpoznatijih filantropkinja sveta. Milijarde je dobila nakon razvoda sa Džefom Bezosom sa kojim je osnovala Amazon. Tada je pukla svetska bruka kada se saznalo da ju je već neko vreme varao sa Loren Sančez, poznatijom kao "žderačica muževa".

Makenzi Skot je jedna od osnivačica Amazona.
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Nakon 25 godina braka stavili su tačku na odnos, a ona je danas posvećena humanitarnom radu. Za samo dve godine donirala je 12.5 milijardi dolara više od 1.250 organizacija. Međutim, ni ona nije dugo samovala, te se 2021. godine udala za nastavnika Dana Džuveta. Ipak, i ovaj brak je okončan u januaru ove godine.

5. Žaklin Mars - 31.7 milijardi dolara

Žaklin je na čelu američke kompanije za proizvodnju slatkiša Mars koju je 1911. osnovao njen deda Frenk. Si Mars. Poseduje trećinu kompanije, a danas pored slatkiša bave se i proizvodnjom hrane za kućne ljubimce.

Žaklin je filantrop i članica odbora Vašingtonske nacionalne opere i Nacionalnog arhiva.

Pročitajte još: OTAC NACISTA, A ONA UDATA ZA JEVREJINA: Najbogatiju ženu majka umalo koštala svega davanjem miliona MLADOM LJUBAVNIKU

Bonus video:

Račun bogataša Tiktok/theeuropeankid

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!