U svetu u kom uglavnom dominiraju muškarci, na listi najmoćnjih i najuticajnih našla se i jedna žena i to megamilijardrka Fransoa Betenkort Majers, unuka osnivača L'Oreala.

Ipak, njeno bogatstvo umalo je moglo da ode "u vetar", a sve zahvaljujući njenoj majci koja je novac trošlila na sve što bi joj palo na pamet, bilo da je stipendiranje umetnika ili sponzorisanje ljubavnika. Srećom, sposobna Fransoa ne samo što je uspela da nadomesti potrošeno, već je u pet godina udvostručila svoje bogatstvo i u 2022. ušla kao najbogatija žena na svetu.

Tako je Betenkortova sa svojih 95,9 milijardi dolara zauzela 11. mesto uprkos tržišnim poremećajima zbog pandemije, odnosno, u ovu godinu ušla je bogatija za 2,27 milijardi dolara.

Fransoa Betenkort Majers razlikuje se i od drugih bogatih naslednika što je jedna od retkih koja nasleđe uvećava, umesto što ga polako "krcka". Većinski udeo u L'Orealu, koji je nasledila nakon što je njena ekstravagantna majka Lilijan Betenkort u septembru 2017. preminula u 94. godini života, tada je vredeo "samo" 39,5 milijardi dolara.

Najbogatija žena na svetu je Fransoa Betenkort Majers, unuka osnivača L'Oreala.
Ian LANGSDON / AFP / Profimedia 

Bogata naslednica danass poseduje 33 odsto najveće svetske kozmetičke kompanije, koju je 1909. osnovao njen deda Judžin Šuler, talentovani hemičar kada je u kuhinji dvosobnog pariškog stana umutio prvu boju za kosu koja nije smrdela ni iritirala kožu. Formulu je nazvao "Oréale".

Danas Šulerova unuka aktivno učestvuje u poslovanju L'Oreala kao članica upravnog odbora i kao predsednica upravnog odbora porodičnog holdinga Tethys, pod čijom su kapom sve njene investicije. Samo od L'Oreala godišnje na ime dividendi ubire više od pet milijardi evra. Ipak, zarađeni novac nije zadržala samo za sebe. Deo daje za naučna istraživanja, umetničke projekte i u dobrotvorne svhe. Fransoa je takođe i predsednica filantropske fondacije svoje porodice te je tako donirala 226 miliona dolara za popravku katedrale Notre Dame nakon požara u aprilu 2019.

Fransoa Betenkort Majers samo od L'Oreala godišnje na ime dividendi ubire više od pet milijardi evra
JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia 

Bogata naslednica odgajana je kao stroga katolkinja, a tokom godina napisala je nekoliko biblijskih komentara i dela o jevrejsko-hrišćanskim odnosima, kao i knjigu o grčkim bogovima. Udala se za biznismena Žan-Pjer Majersa, sin rabina koji je stradao u Aušvicu, što je bio ogroman šamar njenom ocu koji je tokom nemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji "La Terre Française", organu nacističke propagande.

Pored toga, Fransoa je veliki zaljubljenik u sviranje klavira čemu posvećuje nekoliko sati dnevno. I ko zna koliko bi prošlo vremena da je konačno vidimo u javnosti, s obzirom da je više od svega mrzela javno eksponiranje da nije bilo skandala njene majke 2007. godine koji se završio tako što je Fransoa tražila da se njenoj majci oduzme poslovna sposobnost.

Razlog je bio njen 25 godina mlađi dečko koji ju je navodno izvukao iz depresije, ali je to celu porodicu skupo koštalo. On je bio provokativan, kritikovao njenu odeću i frizuru dok je istovremeno hvalio njenu lepotu, intelekt i senzibilnost. Pisac i fotograf Fransoa Banier vodao je Lilijan po kafićima i restoranima, upoznavao je sa umeticima, a onda je došao na ideju da ga vremešna naslednica "stipendira" što je krenulo sa 250 hiljada francuskih franaka koje je platila za foto knjigu koja je pratila njegovu Pompidou izložbu 1991.godine.

Nakon toga mu jedno vreme više nije davala novac, ne računajući podmirivanje zajedničkih računa, a redovno ga je posećivala u zgradi kojoj je bio vlasnik tri stana. Lilijan je u to doba bila u invalidskim kolicima zbog velikih bolova u krstima, a Banier je u zgradi instalirao lift kako bi ona lakše dolazila kod njega. Dolazila bi dva do tri puta mesečno, a na jednom od tih obeda, rekla mu je:

"Fransoa, ti trebaš više prostora. Voliš fine stvari, i ja isto. Ja imam sredstva koja ti mogu omogućiti život po takvom ukusu. Za početak, kupićeš onaj apartman preko puta. Trebaće ti, tamo ćeš jednog dana staviti svoj arhivu."

Procenjuje se kako je za dvadesetak godina "prijateljstva", Lilijan Betankurt Banieru poklanjala poklone u vrednosti od neverovatnih 1,3 milijadu evra. Ti pokloni, među ostalim, uključuju i polisu osiguranja vrednu 253 miliona evra u 2003. godini, još jednu vrednu 262 miliona evra u 2006, 11 umetničkih dela procenjenih na 20 miliona evra, uključujući dela Pikasa, Matisa i drugih renomiranih umetnika, a isplate polise osiguranja je zapravo prepisala sa svog na njegovo ime kada je završila u bolnici.

Od svih poklona, svakako je najegzotičniji bio poklanjanje sejšelskog ostrva Daros, sa nekoliko kilometara peščanih plaža i 50-ak bungalova kao i rizortom sa 35 zaposlenih. Ipak, tog se poklona nikada nije dočepao, već ga je na kraju kupio saudijski milijarder.

Lilijanina ćerka je u decembru 2007. godine podnela tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorišćavanje ranjive majke"
PATRICK KOVARIK / AFP / Profimedia 

Lilijanina ćerka je u decembru 2007. godine podnela tužbu protiv Baniera, optužujući ga za "iskorišćavanje ranjive majke", a francuska je policija otpočela službenu istragu. Sve se završilo pobedom unuke osnivača L'Oreala, te je Banier osuđen na trogodišnju kaznu, od čega mu je oduzeto šest meseci, kao i plaćanje odštete od 250 hiljada evra kao i vraćanje 15 miliona evra porodici Betenkort.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!