Roman Abramovič je rusko-izraelski milijarder, biznismen, investitor i političar. Između ostalog, većinski je vlasnik kompanije „Millhouse LLC“ koja se bavi investicijama, te vlasnik engleskog Fudbalskog kluba Čelsi.

Prema magazinu „Forbs“ njegovo bogatstvo je u 2019. godini procenjeno na 11,5 milijardi dolara. 

Smatra se najbogatijim čovekom u Izraelu, 11. najbogatijim u Rusiji, te 140. najbogatijim čovekom na svetu. U periodu od 1999. do 2013. godine donirao je oko 2,5 milijardi dolara za izgradnju škola, bolnica i infrastrukturne projekte u pokrajini Čukotka.

Slavni imućni Rus postao je važna ličnost u Velikoj Britaniji nakon kupovine Čelsi fudbalskog kluba 2003.godine. Prema navodima, on je ovaj tim kupio od Kena Bejtsa, po ceni od 233 miliona dolara, jer je “strastveni navijač i ljubitelj internacionalnog fudbala”.

I zaista, njega možemo videti na brojnim utakmicama slavnog tima, koji se opisuje kao šesti najvredniji u čitavom svetu. Prošle godine, procenjena vrednost tima bila je 2.6 milijardi dolara.

roman abramovic
Mark Pain / Shutterstock Editorial / Profimedia 

U septembru 2018.godine, Abramovič je prema brojnim objavama razmatrao da proda svoj tim po ceni od 3.9 milijardi dolara, ali do prodaje nikada nije došlo.

Veći deo njegovog pozamašnog bogatstva potiče od prodaje državne imovine, do koje je došao nakon pada Sovjetskog saveza. On je vlasnik velikog udela u avioindustriji, naftnoj, ali i aluminijumskoj takođe. 

Nakon odsluženja vojnog roka radio je kao ulični trgovac, a potom kao mehaničar u lokalnoj fabrici. Posle se bavio preprodajom guma. Sa tadašnjom suprugom Olgom je 1988. godine osnovao preduzeće za proizvodnju igračka.

Kroz nekoliko godina njegove investicije su se proširile na mnoge druge delatnosti. Ulagao je u razne projekte, od farmi svinja do preduzeća koja se bave naftom.

Početkom 2001. godine postaje vlasnik 26 odsto deonica ruske avio-kompanije „Aeroflot“, ali već 2003. godine prodaje svoj udeo u firmi.

2005.godine, prodao je 70 % svog udela u ruskoj naftnoj kompaniji Sibneft, za skoro 10 milijardi dolara, da bi nešto kasnije prodao i svoj udeo u aluminijumskoj industriji, za nešto više od 2 milijarde dolara.

roman abramovic
Shutterstock 

Danas, on je većinski vlasnik Evraza, druge najveće čeličane u Rusiji, koja je prošle godine imala profit veći od 8.8 milijardi dolara. Pored toga, Abramovič je akcionar najvećeg svetskog proizvođača obrađenog nikla, Norilsk Nickel.

Od 2003. do 2008.godine, Abramovič je bio guverner Čukotke, udaljene arktičke provincije, da bi tokom svoje vladavine, potrošio svoje 1.3 milijarde dolara na ovaj region.

Sibneft, naftna kompanija gde je on posedovao skoro 70 % vlasništva, bila je registrovana u ovom regionu, sve dok Abramovič nije prodao svoje deonice državnoj firmi 2015.godine.

Abramovič ima brojne nekretnine širom sveta, uključujući i palatu od 118.4 miliona dolara u Kensington Palas Gardens delu Londona, poznatom kao “Milijarderski niz”.

roman abramovic sa poodicom
INFphoto.com / INSTAR Images / Profimedia 

Ipak, u maju 2018.godine, slavni bogataš dobio je izraelsko državljanstvo, pa je prema navodima medija planirao da se preseli u Tel Aviv, zbog dugih odlaganja obnove njegove britanske vize.

Kada se preselio u Tel Aviv, Abramovič je postao najbogatiji čovek Izraela, a kako se pisalo on je potrošio 57 miliona dolara na hotel na plaži u Tel Avivu.

Osim toga, Abramovič poseduje brojnu imovinu u Njujorku, koja se procenjuje na desetine miliona dolara.Tokom proteklih nekoliko godina, Abramovič je po ceni od 96 miliona dolara kupio četiri gradske kuće u Njujorku, sa planom da ih pretvori u jednu megavilu. Takođe, on je kupio još jedan posed, na samo dva bloka udaljenosti.

Ipak, u septembru 2018.godine, prema navodima, Abramovič je vlasništvo svih pet poseda prebacio na svoju nekadašnju suprugu, Žukovu, za oko 92 miliona dolara kao deo brakorazvodne parnice.

Pored toga, Abramovič poseduje luksuznu vilu na u Antibima, na francuskoj rivijeri. On je kupio Chateau de la Croe, vilu sa pogledom na Mediteran, 2001.godine, pri čemu je zamak nekada bio letnjikovac vojvode i vojvotkinje od Vindzora.

kuca romana abramovica u francuskoj
PHOTOPQR/NICE MATIN / Newscom / Profimedia 

Kako se pisalo u medijima on je potrošio 40 miliona dolara na renoviranje.

Deo njegove kolekcije nekretnina je i imanje vredno 90 miliona dolara na karipskom ostrvu St Barts. Prema navodima, njegovo imanje sa sedamdeset hektara sadrži balinežanske bungalove sa pogledom na okean, teniski teren, nekoliko bazena i muzički paviljon.

Nekretnine inače nisu jedino što koju Abramovič voli da sakuplja. Milijarder je prema navodima potrošio stotine miliona dolara na jahte tokom svog života.

2004.godine, Abramovič je kupio superjahtu Pelorus, kada je ona nosila titulu jedanaeste najveće jahte na svetu. Nju je tokom procesa razvoda dobila Abramovičeva bivša supruga Irina, da bi je kasnije prodala Dejvidu Gefenu, po ceni od 300 miliona dolara.

Nešto kasnije, Abramovič je potrošio blizu pola milijarde dolara na superjahtu po imenu Eclipse. Sa dužinom od 533 stope, ona je bila najduža jahta na svetu, dok je nije pretekla jahta Azzam, napravljena 2013.godine.

SOPA Images / ddp USA / Profimedia, FJMG / Spread Pictures / Profimedia Roman Abramovič

Prema svom zvaničnom opisu, Eclipse ima dva heliodroma, kabine u koje se može smestiti do 24 gosta, dva bazena, diskoteku i sistem za detekciju projektila. Za pravilno funkcionisanje, ona zahteva čak 70 članova posade.

Jahta nazvana "My Solaris" Abramovičeva je najnovija 'igračka'. Građena je čak šest godina, a najbogatiji Rus imao je oko nje puno zahteva. Reč je o jednom od najnaprednijih plovila današnjice, sa sistemom sigurnosti na najvišem nivou.

Njena vrednost procjenjuje se na 610 miliona dolara. Duga je 140 metara, ima 48 kabina, bazen, teretanu, heliodrom, pa čak i sopstveni restoran. Ovo neverovatno plovilo nedavno je uplovilo u hrvatske vode u blizini Dubrovnika.

Njegova kolekcija automobila takođe nije za podsmeh. Prema navodima, Abramovič poseduje više od 11 miliona vredne luksuzne automobile, uključujući i limitirano izdanje Ferrari FXX.

U njegovoj garaži možete videti i Pagani Zonda Roadster, jedan od samo 15 proizvedenih, kao i Bugatti Veyron, Mercedes AMG GT3 i Aston Martin Vulcan.

Deo njegove flote su i privatni avioni, uključujući i Boeing 767-33AER, koji poseduje prilagođeni enterijer, sa banket salom sa dovoljno mesta za trideset osoba, kuhinju, kancelariju i spavaću sobu.

avion romana abramovica
Shutterstock 

Prethodno, on je posedovao Dassault Falcon 900, koji je njegova bivša supruga Irina dobila tokom razvoda.

Pored toga, Abramovič ima i tri helikoptera, ostrvo "New Hollan" vredno 400 miliona dolara.

Ono što je posebna strast Romana Abramoviča to su umetnička dela, a njegova privatna kolekcija sastoji se od dela koja potpisuju Pablo Pikaso, Lusijan Frojd i Frensis Bejkon.

Prema navodima, 2008.godine, Abramovič je potrošio 34 miliona dolara na Frojdovo delo – Benefits Supervisor Sleeping, da bi već sledeće večeri potrošio 86.3 miliona dolara na delo Frensisa Bejkona, Triptych 1976.