MARINU IVANOVIĆ JE FORBS UVRSTIO U 30 USPEŠNIH EVROPLJANA ISPOD 30 GODINA: Ko je ova uspešna Srpkinja i čime se bavi?

Marina danas živi u Berlinu, a uprkos tome što se školovala za profesora engleskog jezika, svoj životni poziv pronašla je u sasvim drugoj sferi.

Youtube 

Magazin "Forbes" je ove godine na listu 30 uspešnih ljudi ispod 30 godina za teritoriju Evrope, a u oblasti tehnologije, uvrstio i jednu Srpkinju. Reč je o Marini Ivanović, koja je jedna od retkih žena u gejming industriji.

Ova Srpkinja danas živi u Berlinu, a uprkos tome što se školovala za profesora engleskog jezika, svoj životni poziv pronašla je u sasvim drugoj sferi. Naime, ona radi kao šef odeljenja za regrutaciju nemačke gejming kompanije "Kolibri".

Marina je pažnju magazina "Forbes" privukla aktivizmom, ona se neumorno zalaže za prava žena, LGBT i svih drugih manjina.

"Za mene je to Forbsovo priznanje došlo kao veliko iznenađenje. Kada pogledate listu na kojoj sam ja, vidite olimpijce i poznate atlete, neke sjajne preduzetnike, ja nemam takvu ni ličnu ni profesionalnu pozadinu. Ono što me je dovelo na listu je moj rad u domenu različitosti i inkluzije u gejming sektoru, rodne ravnopravnosti, ali i rasne ravnopravnosti i raznih drugih dimenzija različitosti i to kako mi tu vrstu talenta iz manje zastupljenih zajednica uključujemo u naš način rada. Da li mogu da se ispolje zaista na način koji je deo njihovog identiteta. To su neke teme koje su postale izuzetno popularne u poslednje vreme, kako na ličnom planu, ako pogledate šta se dešava u SAD sa protestima, tako i na profesionalnom planu i mislim da je ovo Forbsovo priznanje želja da se ove tema malo više osveste kako u gejmingu tako i u mnogim drugim industrijama", rekla je Ivanovićeva za RTS.

Marina dodaje da žene čine čak oko 50 odsto konzumenata video igrica, ali da uprkos tome nema rodne ravnopravnosti na zadovoljavajućem nivou u IT i gejming industriji.

"U gejming sektoru nekih 70 odsto profesionalaca su muškog roda. A kada pogledate konzumaciju, nekih pedeset odsto su gejmerke. Pedesetak odsto od onih koji igraju igrice su ženskog roda. Tu već vidimo veliku dihotomiju, ko pravi igrice i kako se igrice konzumiraju. Veliki problem je kada pogledate kako se igrice prave i kakva je slika žene u njima vidite neku polarnost. Žena je nekakva žrtva i treba da dođe neki heroj da je spasi ili je ona, s druge strane, neki antagonista i neko treba s njom da se bori, da je pobedi, da bi stigao do cilja...", kaže ova uspešna Srpkinja.

Kako kaže, oduvek je bila gejmerka, i zanimalo ju je kako bi izgledalo da bude deo industrije i vidi kako. Sa druge strane teži da ljubav prema gejmingu spoji težnjom da radi sa ljudima.

"Ta moja ljubav prema radu s ljudima mi je bitnija nego da sam specifično deo gejminga i volela bih da i dalje budem u prilici da objedinim te dve ljubavi, da nastavim sa tim radom vezanim za različitosti i inkluziju. Jer baš ovo Forbsovo priznanje za mene je bilo priznanje vrednosti koje moj rad može da ima u budućnosti i zaista bih volela da dobijem priliku da to istražim malo bolje. Da se upustim u to kakve primene gejming može da ima u humanitarnije svrhe nego ono što vidimo danas i što nam se danas servira", ističe ona za RTS.

Marinu Ivanović pitali su i vidi li sebe u budućnosti u Srbiji, te kako ocenjuje srpsku gejming industriju koja se munjevito razvija poslednjih godina.

"Da ste me ovo pitali pre par godina verovatno bih vam odmah rekla - ne toliko. Sada kada pogledam gejming u Srbiji mislim da ima mnogo potencijala. Imala sam priliku da vidim izveštaj SGA, Srpske gejming asocijacije od prošle godine, to je nekih dvadeset posto rasta samo u protekle dve godine. Fascinantno je kada uzmemo u obzir da gejming nije bio ni na mapi kada sam ja bila u Srbiji pre pet godina. Kada bih gledala samo na razvoj gejminga u Srbiji mislim da bi bilo mesta za mene, da primenim iskustva koja sam stekla u inostranstvu, posebno u nemačkom gejming sektoru koji je poznat kao deo inovacije u svetu gejminga. Ne znam, nikad se ne zna", rekla je Marina Ivanović.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
 1