Danas je u Londonu počela četvorodnevna proslava jubileja 70. godišnjice titule kraljice Elizabete II.

Nekoliko stotina ljudi željno je išečivalo početak obeležavanja platinastog jubileja, te su noć proveli u šatorima ispred Bakingemske palate.

Među tim ljudima nisu samo Britanci, već i stanovnici mnogih drugih država Evrope i sveta koji su želeli da prisustvuju ovom delu istorije, piše BBC.

kraljica elizabeta izašla na balkon palate.
youtube printscreen 

Kraljica Elizabeta II pojavila se na balkonu Bakingemske palate, kako bi pozdravila veliki broj okupljenih građana koji prisustvuju današnjoj centralnoj proslavi njenog Platinastog jubileja u Londonu.

Kraljica sve vreme nije skidala osmeh sa lica, na radost oduševljenih posetilaca koji su već neko vreme zabrinuti za njeno zdravstveno stanje usled kog se nije pojavljivala na javnim događajima.

kraljevska porodica na balkonu palate.
ROTA / Camerapress / Profimedia 

Za prvi dan proslave Elizabeta II se odlučila za odevnu kombinaciju nežnih tonova, u kakvoj je pozirala i na slavljeničkoj fotografiji koju je Bakingemska palata juče objavila u čast velikog jubileja.

Iako kraljica najčešće nosi odeću jarkih boja kako bi, prema pojedinim tumačenjima, dodatno skrenula pažnju na svoje javne nastupe, ovog puta iako je akcenat na njoj odabrala je odelo u nežno plavoj nijansi.

kraljica elizabeta u nežno plavom kostimu.
i-Images / Eyevine / Profimedia 

Kraljica Elizabeta poznata je kao neko ko veoma vodi računa o svom stajlingu i garderobi i uvek se pridržava svih kodeksa oblačenja koji se od kraljevske porodice očekuje, a šešir je aksesoar koji je obeležio njen stil.

Današnje izdanje kraljice je uspelo da nadmaši sva njena prethodna izdanja sa svečanih događaja, a zbog samog povoda ima daleko veći značaj.

kraljevska porodica.PNG
youtube printscreen 

Nakon nekoliko minuta, na balkonu su joj se priključili i drugi članovi kraljevske porodice, a dok su stajali iznad njih su proletali helikopteri koji su se u jednom trenutku rasporedili tako da formiraju broj 70, kao simbol za broj godina koliko se na tronu nalazi Elizabeta Druga.

Slavlje u čast Platinastog jubileja trajaće do nedelje, petog juna.