Valentina Sampio promenila je istoriju modelinga tako što je postala prvi transrodni model kupaćih kostima za čuveni Sport Illustrated.  Nakon što je 2017. bila prvi trans model koji se pojavio na naslovnoj strani magazina Vogue, a potom i na Victori's Secret reviji, ona je u junu pre dve godine predstavljena u čuvenom izdanju Sports Illustrated posvećenom kupaćim kostimima.

A kako je sve krenulo?

2014. godine, lepa Valentina otpuštena je sa svog prvog manekenskog posla zbog rodne diskriminacije. Ona tada nije ni sanjala da će samo dve godine kasnije posttai zvezda i da će svet pričati o njoj.

2019. godine, manekenka se pojavila na naslovnicama svih prestižnih časopisa i ispisala istoriju kao prva transrodna manekenka koja je krasila naslovnice brazilskog, nemačkog i francuskog magazina "Vogue". A onda je usledila i saradnja sa "Victoria's Secret".

Mnogi su tada smatrali da je ona "slamka spasa" kompanije, jer su već dugo kružile priče o finansijskim problemima, pa čak i bankrotu.

Još od avgusta 2018. znalo se da će ona postati zaštitno lice kampanje, a njeno pojavljivanje otvorilo je vrata promenama u modnom svetu. Valentinin zadatak je bio i da "Victoria's Secret" učini poželjnijim za muškarce, kao i da pomogne razvijanju ideje sa ciljem veće rodne ravnopravnosti, odnosno raznolikosti.

shutterstock_1557109436.jpg
Shutterstock 

Valentina je tako od supermodela postala i aktivistkinja, a neretko je javno podržavala LGBT i trans zajednicu, i kako je istakla u intervjuu za "Vogue", nada se da će njen trenutak u centru pažnje "osvetliti" pitanja sa kojima se suočavaju pripadnici LGBT- ja u njenoj zemlji.

"Brazil je prelepa zemlja, ali takođe ima i najveći broj nasilnih zločina i ubistava nad trans zajednicom na svetu - tri puta više nego SAD", kaže ona.

"Biti trans obično znači suočavanje sa zatvorenim vratima u srcima i umovima ljudi", dodaje lepa Valentina.

Ko je Valentina Sampaio?

Valentina je rođena u malom ribarskom selu u Brazilu. Majka joj je bila učiteljica, a otac ribar. Od rođenja se videlo da je drugačija, te ju je još sa 8 godina njen psiholog identifikovao kao transrodnu, a ime Valentina počela je da koristi od svoje 12. godine.

U mnogim intervjuima koje je davala istakla je da je vršnjaci tokom odrastanja nikada nisu maltretirali zbog rodne identifikacije, što je inače veoma često u ovakvim situacijama.

Valetnina Sampio danas je veoma uspešna manekenka
Instagram 

Njena prva ljubav bila je arhitektura, ali je napustila arhitektonski fakultet da bi studirala modu. Međutim, ni tu se nije dugo zadržala, jer ju je od škole odvuklo manekenstvo, a prelomni trenutak dogodio se kada ju je jedan poznati šminker "otkrio" i uputio na modnu agenciju u Sao Paulu.

Od tog trenutka, njena manekenska karijera kreće uzlaznom putanjom. Usledile su revije za brazilski Fashion week, kao i kampanje za Loreal, Dior, Mark Džejkobs i druge brendove, a u februaru 2017. pojavila se u francuskom Vogue, a potom i u brazilskom i nemačkom, čime je bila prvi transrodni model u istoriji koji se našao na naslovnici jednog ovako eminentnog časopisa.

Potom je prešla u njujorkšku agenciju "The Lions" i onda je usledio prelomni trenutak u njenoj karijeri - saradnja sa Victoria's Secret.  Ova Brazilka napominje da uspeh nije postigla preko noći već da je on rezultat neumorne bitke protiv diskriminacije, a više njenih fotografija pogledajte u galeriji u nastavku teksta:

Instagram Prvi transrodi model kupaćih kostima za čuveni Sport Ilustrated


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!