Nakon što je Vil Smit zbog neslane šale na dodeli Oskara ošamario kolegu i nekadašnjeg prijatelja Krisa Roka, Akademija je danima vagala o odgovarajućoj kazni.
Iako je svet bio podeljen na one koji smatraju da nasilju nije mesto na ovako prestižnim svečanostima, i na one kojima je Smit poput "viteza u sjajnom oklopu", činjenica je da je ovakvo ponašanje nedopustivo, a kao rezultat usledila je kazna da 10 godina ne može da prisustvuje svim događajima koje Akademija organizuje, uključujuči i dodelu Oskara.

"Odbor je odlučio da od 8. aprila 2022. godine Smitu neće čitavu deceniju biti dopušteno da prisustvuje bilo kakvim akademskim događajima ili programima, uživo ili virtualno, uključujući i dodelu Oskara", glasio je početak saopštenja, a zatim je Odbor Akademije istakao nameru da ovim postupkom vrati poverenje članova, izvođača i publike.

Vil Smit izbačen je sa dodele Oskara narednih 10 godina.
Youtube 

"Ova akcija koju danas preduzimamo odgovor je na ponašanje Vila Smita i to je korak prema cilju zaštite sigurnosti naših izvođača i gostiju i vraćanju poverenja u Akademiju. Također se nadamo da ovim može započeti vreme oporavka za sve uključene i pogođene", stoji u saopštenju.

Ipak, dozvolili su mu da zadrži nagradu koju je toliko čekao sve ove godine. I dok neki negoduju zbog kazne smatrajući je prelakom, sve vreme se čekala reakcija glumca na odluku.

Vilu Smitu Akademija je dozvolila da zadrži Oskara.
USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia 

Smit se konačno oglasio i kratko istakao da se slaže sa donetim sankcijama.

"Prihvatam i poštujem njihovu odluku", rekao je glumac.

Inače, Smit se malo nakon šamara izvinio prisutnima na dodeli, ali je izvinjenje Roku usledilo tek sutradan, kako se tvrdi, nakon što je bombardovan sa svih strana negativnim reakcijama na postupak. Takođe, tokom prošle nedelje, nakon žestokih kritika zašto Smit uopšte nije bio izbačen sa ceremonije pojavila se informacija da je glumac zamoljen da ode, ali da on to nije želeo da učini.

Vil Smit je zamoljen da napusti ceremoniju nakon šamara na Oskaru.
Robyn Beck / AFP / Profimedia 

Kasnije su se pojavili demantiji ovog navoda, a čak je i Smitov portparol tvrdio kako Akademija nešto takvo od njega nije zahtevala. Inače, za sve ove godine, Akademija je izbacila samo tri osobe: Harvija Vajnstina, redatelja Romana Polanskog i Bila Kozbija, ali im je dozvoljeno da zadrže Oskare, a jedini oduzet bio je za film "Mladi Amerikanci", i to zbog preranog objavljivanja.

SKANDAL NA DODELI OSKARA: Vil Smit zavalio šamarčinu Krisu Roku Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!