Brus Vilis najavio je povlačenje iz sveta glume nakon što mu je dijagnostikovana afazija.

Porodica slavnog glumca objavila je na društvenim mrežama da Brus Vilis ima zdravstvene probleme koji veoma utiču na njegove kognitivne sposobnosti.

Prema Mayo Clinic, afazija se "obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili povrede glave", a kao još jedan razlog navodi se i "sporo rastući tumor mozga".

Takođe, afazija podrazumeva poteškoće u obradi ili izražavanju verbalne i pisane komunikacije, a Brus Vilis nije jedina zvezda koja pati od ovog stanja.

Brus Vilis boluje od afazije
Shutterstock 

Šeron Stoun

Slavna glumica Šeron Stoun se 2001. godine,kada je imala 43 godine srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpela je naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Kad je otpuštena iz bolnice, izgubila je sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, uključujući mucanje.

Šeron je izgubila sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, uključujući mucanje.
London Entertainment / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Rendi Travis

Nakon što je Gremijem nagrađena kantri zvezda, Rendi Travis hospitalizovan zbog virusne kardiomiopatije, virusa koji napada srce, 2013. je doživeo moždani udar. Ubrzo nakon toga je izgubio sposobnost govora i razumevanja jezika, a svoju borbu s afazijom opisao je u memoarima iz 2019. "Zauvek, Amen: Memoari o muzici, vjeri i hrabrim životnim olujama".

Rendi Travis hospitalizovan zbog virusne kardiomiopatije
Instagram 

Mark Makiven

Bivši meteorolog i estradni reporter Mark Makiven radio je na CBS-u 16 godina. Izveštavao je o dodeli nagrada, nekoliko Olimpijskih igara i intervjuisao pet različitih predsednika SAD pre nego što je doživeo moždani udar 2005. godine. Kasnije je na svojoj internet stranici pisao o svojoj borbi s afazijom i otkrio kako mu je pevanje pesama Stivija Vondera i Bitlsa pomoglo da govori tečnije.

Majkl Hejden

General koji je bio direktor NSA u administraciji Klintona i Džordža V. Buša, a potom i direktor CIA, doživeo je moždani udar neposredno pre Dana zahvalnosti 2018. godine. Njegov četvorogodišnji unuk morao je nakon toga iznova da ga iznova uči abecedu. Dok je Hejdenova inteligencija ostala netaknuta, izgubljena sposobnost čitanja i pisanja ostala je trajna.

Emilija Klark

Nedugo nakon što je završila snimanje prve sezone "Igre prestola" 2011. godine, Emilija Klark je vežbala sa svojim trenerom kada je doživela bolnu glavobolju za koju kaže da je osećala kao da joj elastična traka stiska mozak.

Svoje iskustvo subarahnoidalnog krvarenja, neuobičajene vrste moždanog udara uzrokovanog krvarenjem na površini mozga, podelila je u prošlogodišnjem eseju koji je napisala za The New Yorker.

Afazija Emilije Krlar nestala je posle nedelju dana
Instagram 

"Nakon krvarenja nisam mogla da se setim imena. Umesto toga, besmislice su mi letele iz usta i počela sam da paničim. Nikada nisam doživela takav strah", napisala je. Njena je afazija, srećom, nestala nakon nedelju dana.

Gebi Gifords

Gebi Gifords bila je domaćin događaja Congress on Your Corner ispred Safeway-a u Tusonu u januaru 2011, kada je naoružani muškarac počeo da puca na gomilu, pogodivši je u glavu. Njena borba s afazijom godinama ju je ostavila nesposobnom da artikuliše više od nekoliko reči, ali je i dalje mogla da peva pesme koje je naučila pre nego što je umalo ubijena.

Taj se fenomen događa jer je leva hemisfera mozga odgovorna za jezik, ali desna hemisfera je više specijalizovana za melodiju. Gifords se s vremenom oporavila, a sa suprugom je osnovala organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.

Gifords se s vremenom oporavila, a sa suprugom je osnovala organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.
Instagram 

Dik Klark

Voditelj Dik Klark doživeo je moždani udar u decembru 2004, koji ga je ostavio paralizovanim na desnoj strani, a takođe je doživeo i afaziju. Nakon toga nastavio je da odrađuje svoju ulogu voditelja sve do svoje smrti, 2012. godine.

"Dik Klark pokazao je svetu da ljudi mogu da imaju moždani udar i da i dalje mogu da funkcionišu", rekao je za Los Angeles Times dr Robert Tompson.


Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

izvor: Index.hr