Iako često mislimo da je "krađa" pesama uglavnom nešto što se vezuje za Balkan, istina je da ovako nešto nije strano ni kada je svetska scena u pitanju.

Samo je ptianje da li će vas uhvatiti i koliku ćete kaznu morati da platitite.

Tako su, primera radi, pre nekoliko godina Robin Tik i Farel Vilijams morali da plate gotovo 5 miliona dolara Marvinu Geju zbog autorskih prava na konto pesme "Blurred Lines".

Naravno, nisu jedini, a sada se listi onih koji su navodno prekršili pravila i mislili da će proći nekažnjeno pridružila i albanska pevačica Dua Lipa. Doduše, ona je i pre ovoga umela da "prisvoji" stvari koje joj ne pripadaju (setite se sampouverenih izjava u kojima je tvrdila da su ajvar i ćevapi albanska jela), a sada se zbog svog ogromnog hita "Levitation" našla na sudu.

Dua lipa se zbog najvećeg hita našla na sudu.
Instagram 

Numeru je ukrala manje poznatom rege bendu koji je pesmu izbacio još 2017. godine. "Levitation" je proveo čak 68 nedelja provela na Billboard Hot 100 listi pesama i bio prvi na listi Hot 100 pesama 2021. godine iako je navodno kopija pesme "Live your Life".

Tužba je bila veoma kratka i sadržala je uglavnom šablonske tvrdnje o kršenju autorskih prava, sa malo detalja o tome kako i zašto je Lipa navodno kopirala pesmu, a to nije njen prvi put da uradi nešto tako. Ali pisalo je da su dve pesme toliko slične da je "malo verovatno da je 'Levitating' kreiran nezavisno."

"Levitating", je objavljen 2020. na Lipinom drugom studijskom albumu "Future Nostalgia", bio je veliki hit, koji je na kraju dostigao 1. mesto na Hot 100 listi i obezbedio sebi titulu najdugovječnije top 10 pesme ikada od strane ženske umetnice na listi.

Dua Lipu je pesma "Levitating" smestio u Top 10 najdugovečnijih pesama.
Pichichipixx.com / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Međutim, sadasu se tužbi pridružila još dva umetnika, Rasel Braun i Sendi Linzer koji tvrde da "Levitation" ima i delove njihove pesme "Wiggle and Giggle All Night", kao i pesme "Don Diablo" koju su pisali Kori Dej i Migel Bose.

U svojoj tužbi, kako piše Billbord, tvorci pesama pronašli su intervjue u kojima je Lipa priznala da je "namerno oponašala prethodne ere", a ko zna kada bi se to saznalo da tiktokeri nisu uporedili pesme i pronašli, kako kažu, očigledne sličnosti.

Dua Lipu su tiktokeri takođe optužili da je ukrala pesmu.
Justin Goff / Goff Photos / Profimedia 

Inače, "Artikal Sound Sistem" koji su prvi i pokrenuli tužbu, osnovani su 2012. godine kao duo, a tek kasnije ekipi se pridužilo još članova. Bend je objavio "Live your Life" na svom EP-u "Smoke and Mirrors" 2017. godine, a pesmu poslušajte u nastavku:

Tužba takođe krivi i Warner Records, kao i druge koji su pomogli u stvaranju "Levitating". Predstavnici Lipe i Warner Music Group nisu odgovorili na "Bilboardove" zahteve za komentar u sve do objavljivanja njihovog teksta, ali su pratioci i te kako imali šta da kažu.

"Sramno", "Ovo se često dešava - veliki kradu od malih", "Platili su drugi, platiće i Lipa", "Krađa je kažnjiva Dua, trebalo bi to da znaš", "Dokle ćete više koristiti male izvođače koji imaju hitove, ali ne i novac kako bi se za njihov rad čulo? Najmanje što možete je makar da ih kreditujete"... delić je onoga što se moglo pročitati...

Dua Lipu prozivaju u komentarima na mrežama da je ukrala pesmu od benda Artikal Sound System
pritnscreen/youtube 


Jedan od komentara na Tviteru je čak glasio:

"Nije ti ovo Srbija pa da prođeš nekažnjeno", ili pak sličan, "Nije ti to Srbija pa da možeš da mažnjavaš pesme kako stigneš bez da te iko tuži", verovatno aludirajući na to što se često u našoj zemlji može pročitati da je neka pevačica uzela tuđu pesmu, bez dozvola.

Dua Lipa se za sada nije oglašavala, te ostaje da vidimo ko je na kraju u pravu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!