Saudijska princeza Dina Aljuhani Abdulaziz jedna je od onih žena koja je uprkos stereotipima i nametanju tamnošnjeg društva uspela da izgradi život kakav je želela, a danas je primer mnogima kako se treba boriti za ono što vas čini srećnim.

Iako u zemljama poput Dubaija i Emirata žene mogu daleko slobodnije da žive, kada je u pitanju Saudijska Arabija, priča je potpuno drugačija.

Zapravo, i dan-danas u nekim delovima možete dobiti pendrekom po leđima ukoliko vam viri i pramičak kose ispod hidžaba. Princeza Dina, iako se rodila u izobilju i imala je punu slobodu u okviru svog doma, nije želela da sledi stroga arapska pravila. Ona je još kao dete pratila svog oca na putovanjima između zemalja Bliskog istoka i Sjedinjenih Država, a kasnije je i studirala na nekoliko američkih univerziteta.

Upravo tu je upoznala i princa Sultana, za kog se udala 1998. godine, a u braku su dobili ćerku i sinove blizance. Kraljevski par je veći deo svog života proveo zajedno u Njujorku, ali porodica poslednje četiri godine živi u Rijadu. Međutim, Dina je sve samo ne tipična princeza.

Hidžab je odbila, a za razliku od drugih supruga monarha i prinčeva, ona je i uspešna poslovna žena i zaista uticajna figura u svetu mode. Dve uzastopne godine Njeno Visočanstvo se nalazi na uticajnoj listi BoF 500 (lista od 500 ljudi koji definišu vektor globalne modne industrije, prema The Business of Fashion).

Ipak, konzervativna javnost u Saudjskoj Arabiji zamera što se princeza ne pokriva burkom kao ostale njene sunarodnice, ali ona kršenje šerijatskih zakona pravda svojim pravom na izbor.

Dina je među prvima razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa.

Princeza Dina među prvima je razbila stereotip da arapske dame, sa viškom finansijskih sredstava, pate od nedostatka dobrog ukusa
Shutterstock 

- Žene u Saudijskoj Arabiji još od kasnih šezdesetih vode računa o modi i kupuju jedinstvene modne komade. Ne pričaju o tome, ne pokazuju drugima, ne fotografišu se jer se to smatra vulgarnim - rekla je jednom prilikom.

Zapravo, jedinstven modni stil je odvaja i od drugih žena koje se pojavljuju u velikim modnim centrima kao što su Pariz, Milano i Njujork. Njeni stilski aduti su kratka kosa, mini haljine, ekscentrični autfiti i naglašena ženstvenost. Koliko je uticajna svedoči i to što je očarala i čuvenog dizajnera Kristijana Lobutina koji je po njoj nazvao jedan par cipela.

Po princezi Dini čuveni dizajner Lobutin je nazvao jedan par cipela.
Shutterstock 

Osim što ima kraljevske dužnosti, Dina je i poslovna žena i vasnica butika ekskluzivne garderobe.

- To je jedinstven i poseban koncept butika. Nije to samo mesto gde možete da kupovati, već i da se inspirišete i obrazujete, da li tako što ćete posmatrati naše odevne kombinacije ili gledati modne pokretne slike koje puštamo sve vreme - izjavila je Dina svojevrmeno za Vog.

Princeza je otkrila i koji su joj omiljeni modni brendovi.

- Obično nosim majicu "Prada", cipele "Miu Miu", torbu "Hermes", suknju "Proenza Schouler". Ogrlica je "Lanvin", a sat je "Cartier" - otkrila je Dina kako izgleda njena uobičajena odevna kombinacija.

Takođe, ljubav prema modi odvela ju je sve do pozicije urednice arapskog "Vogue", ali je poziciju napustila samo dve godine kasnije, jer "nije želela da pravi kompromise sa izdavačem koji nije razumeo njene ideje".

Princeza Dina danas ima butik ekskluzivne garderobe.
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!