Saudijska princeza Amira Al-Tavil sve je samo ne tipična žena sa dvora.

Obrazovana, lepa, slobodoumna, hrabra, i pored svega toga buntovnica koja prkosi strogim pravilima islamskog sveta.

Ova lepa žena se školovala na Zapadu, vozi automobil, što nije uobičajeno za žene u tom delu sveta i zapravo je bilo zabranjeno sve do 2018. godine. Mnogi su se iznenadili kada se razvela od princa starijeg 32 godine, za kog se udala 29. aprila 2011. godine, a upoznali su se kad je ona kao 18-godišnja devojka radila intervju za školske novine. Amira je tada postala saudijska princeza, ali bajka na kraljevskom dvoru nije dugo trajala. Brat njenog supruga, princ Kalid, upozorio je Bin Talala da bi trebalo više da kontroliše javne nastupe svoje odabranice u američkim medijima jer bi se, u protivnom, mogao suočiti s kaznom. To je izazvalo tenzije te dovelo do razvoda poznatog para 2013. Amira je nakon razvoda izgubila titulu, ali, bez obzira na to, u njenoj zemlji i dalje zovu princezom.

amira al tavil
printscreen/instagram 

Inače, i Amirina majka se svojevremeno razvela od supruga, pa je Amira odrastala s njom i bakom u Rijadu. Lepa princeza sreću je našla kraj mladog milijardera, a pre toga se šuškalo da je rodila vanbračno dete Britancu nepoznatom javnosti. 

Inače, Saudijsko ministarstvo odbilo je da komentariše detalje propalog braka princeze Amire. Kasnije je izjavila da je sa bivšim suprugom i dalje u sjajnim odnosima, kao i da joj pruža podršku u njenim filantropskim aktivnostima.

Amira je inače poznata kao "buntovnica sa Istoka", a mnogo puta jasno je isticala da se neće pokoravati pravilima, niti da će nositi tradicionalnu odeću po svaku cenu, i pokrivati glavu i lice.

Osim što se zalaže za bolji život žena u Saudijskoj Arabiji, bivša princeza bori se za bolji život svih ljudi na svetu, zbog čega je jedna od najpoznatijih filantropa. Ima i svoju fondaciju čiji je zadatak borba za smanjenje siromaštva, brži oporavak od prirodnih katastrofa, ali i za što bolji položaj žena. Amira je posetila više od 70 zemalja, a takođe je otvorila islamske studije na Univerzitetu u Kembridžu.

amira al tavil danas
Shutterstock 

Kada je u pitanju njen drugi brak, za izabranika, milijardera iz Emirata, Kalifu bin Buti Al Muhairija udala se na tajnoj ceremoniji na kojoj nije nedostajalo raskoši, ali se nisu ni razmetali.

Slavni gosti poput Opre Vinfri i Gejl Kinga nisu izostali, kao i saudijska elita i predstavnici Ujedinjenih Nacija sa kojima je Amira sarađivala.

Međutim, raskošno venčanje zasenio je skandal, a ceremonija se brzo pretvorila u noćnu moru. Iz njene sobe u hotelu Ric ukraden je nakit u vrednosti od milion dolara. Nije bilo znakova provale, a krađa je prijavljena 3 dana nakon venčanja.

Ipak, sve to sada je daleko iza nje, a Amira Al-Tavel danas je jedna od 100 najmoćnijih žena Bliskog Istoka i dobitnica najvećih nagrada. Nije rob pravila svoje zemlje i živi život onako kako želi zbog čega joj se mnogi dive, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji na kraju teksta.

ROBS, TOPS / Backgrid UK / Profimedia, - / Shutterstock Editorial / Profimedia Princeza Amira