Godinama se činilo da priceza Haja živi život iz snova. Iako je odrasla bez majke, jordanska princeza imala je idilično detinjstvo, putovala po svetu, studirala u Londonu. A onda se sa 30 godina udala za Muhameda bin Rašida al Maktuma, šeike i predsednika vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija.

Činilo se da je sve u najboljem redu, pogotovo jer princeza nije imala zabranu slobodnog kretanja i odlučivanja, što je karakteristično za žene u ovoj zemlji, a onda je odjednom princeza Haja pobegla iz Dubaija i zatražila azil u Evropi, gde je za sada čeka nepoznata sudbina.

Princeza koja je godinama sinonim za jaku, samouverenu ženu punu samopouzdanja najpre je otišla u Nemačku, a potom u Veliku Britaniju. Dok se utvrđuju činjenice ove nesvakidašnje situacije, zanimalo nas je ko je zapravo princeza Haja.

Odrastanje na dvoru bez majke uz sjajnog oca

Princeza Haja prvo je dete Alije al Huseina i tadašnjeg jordanskog kralja Huseina I. Njemu je to bila treća supruga, a poginula je sa samo 28 godina u padu helikoptera.

Haja je tada bila dvogodišnjakinja, a njen brat Ali tek je proslavio prvi rođendan. Budući da su izgubili majku, njihov otac potpuno se posvetio deci. Gotovo da nije prošao dan, a da jordanski kralj nije došao kući da ruča sa naslednicima. Vikendi su bili rezervirani samo za njih, a kad god ne bi išli u školu, kralj Husein vodio je sina i kći u kancelariju sa sobom.

Iako je princeza Haja odrastala po strogim pravilima kraljevske porodice, njen otac često je pravio ustupke, pogotovo tokom njenih tinejdžerskih dana. Upisao ju je i u žensku školu u Londonu, a trudio se da i Haja i ali propustuju svet što je više moguće kako bi upoznali drugačije kulture. Međutim, razdvojenost od porodice Haji je teško padala, ali i smrt majke koju nikad nije posložila u glavi i procesuirala kako treba.

- Jedna sam od onih ljudi koji stvari koje previše bole stave u kutiju sa strane. Spremam se proteklih 40 godina da otvorim tu kutiju i da počnem da se nosim sa tim, ali još uvek nisam. Sve me to tek čeka.

Inače, slobodno se može reći da su i ona i njen brat Ali bili pravi buntovnici kao deca, a sa samo 5 godina pokušala je da ukrade ocu automobil iz dvorišta. Iako su tadašnjem jordanskom kralju spočitavali to da joj daje previše slobode i ne uvodi je u kraljevske obveze, kralj Husein insistirao je na tome da njegova kćerka radi ono što voli, a to je bio sport.

Strastvena sportistkinja

- Moj otac mene i brata je vodio po celoj zemlji. Bilo je trenutaka kada smo poput svake normalne porodice bili sami, bez dadilja i obezbeđenja. Tada smo često usput viđali razne životinje koje bih rado skupljala i odnosila kući. Mislim da sam se tada zaljubila i u konje te se odlučila baviti sportom - prisetila se u intervjuu za Tatler.

Princeza Haja bavi se jahanjem od 6. godine.
MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia 

Sport je u godinama koje slede oblikovao njen život.

-Verujem da motivacija i uključenost u sport poboljšavaju živote, osnažuju žene i ruše barijere između naroda i ljudi - objasnila je princeza Haja koja se od šeste godine bavi jahanjem, a kasnije je postala državna prvakinja i predstavnica na svetskim takmičenjima u jahanju s preponama.

Brak sa vladarom Dubaija pored 5 supruga

Princeza Haja udala se sa 30 godina za Muhameda bin Rašida al Maktuma, a ceremonija je održana u Amanu, glavnom gradu Jordana. Pristala je da bude njegova šesta supruga iako je 24 godine stariji od nje, a tokom braka rodila mu je dvoje dece - ćerku Šeiku al Džalilu i sina Šeik Zajeda.

Za njihov brak se do skoro smatralo da je srećan, a princeza je često u javnosti pričala koliko je Muhamed divan otac i suprug. Nikada nije odala utisak da je sa nekim ko je nasilnik, ili je drži u "zlatnom kavezu". Jednom prilikom princeza je govorila o odrastanju dece, ali i o svom suprugu.

Princeza Haja nije odavala utisak da je u nesrećnom braku.
Steve Parsons / PA Images / Profimedia 

- Naš sin jednostavno obožava sve što radi njegov otac. Obožava pustinju i oponaša oca u svemu. Kada na kraju dana stavljamo prljav  veš na pranje, često mu u džepovima nađem svakakve životinje i insekte. Moj suprug smatra da je to odlično i ispravno, da deca treba da se prljaju dok se igraju i da treba da provode vreme van kuće. To je između ostalog dobro za njihov imunitet - kazala je 45-godišnja princeza prije nekoliko godina novinarima s kojima se sastala u jednom od najluksuznijih hotela u Dubaiju, pa dodala:

- Vidite ovaj hotel, šeik Muhamed doveo me ovde davno, dok je sve ovo bila samo pustinja. Njegova je vizija bila neverovatna. Često ovde dolazimo kao porodica jer je sve puno turista pa nas niko ne prepoznaje, a mi se lepo možemo opustiti - govorila je tada Haja, a iz njenih reči se tada nije moglo naslutititi da živi nesrećnim životom.

Obrazovana princeza i borkinja za pravdu

Inače, princeza Haja diplomirala je na Oksfordu gde je studirala ekonomiju, filozofiju i političke nauke. Govori čak 5 stranih jezika, i postala je prva žena iz arapskog sveta koja je postala Unicefova ambasadorka dobre volje.

Takođe, radila je i za Međunarodni olimpijski odbor i aktivno se bavi humanitarnim radom.

- Odrastala sam s ružičastim naočarama. Bila sam zaklonjena od stvarnosti, onoga kroz što prolaze žene u regiji. Sada mislim da bih apsolutno podržala činjenicu da žene zaslužuju jednaka prava, ako ne i malo više - tvrdila je Haja.

Šta nije valjalo u braku sa Muhamedom?

Princeza Haja bila je sve samo ne tipična princeza. Ona je buntovnica koja voli rok bend Guns 'N' Roses i američku pevačicu Pink, sportistkinja koja je konstantno pomerala svoje granice, predana humanitarnom radu, aktivna na mrežama, na kojima je često delila nežne fotografije supruga i dece.

Princeza Haja često je na mreže postavljala nežne fotografije sa suprugom i decom.
pritnscreen/instagram 

Postavlja se pitanje da li je sve vreme zapavo živela u laži i pod palicom "velikog vođe", ili je, kako su pisali svetski mediji, shvatila da je uključenošću u zatvaranje ćerke Latife iz drugog braka Muhamed pokazao pravo lice?

Smatra se da je princeza Haja, koja je prvobitno branila supruga u slučaju "otmice" princeze Latife, koja je zapravo pokušala da pobegne iz Dubaija, plašila se da će suprug i nju zatvoriti i zlostavljati i nju i nenu decu.

Princeza Haja najpre je branila svog supruga u slučaju "otmice" svoje ćerke Latife.
pritnscreen/youtube 

To su sve pitanja na koja zasad niko nema odgovor. Jedna od članica udruženja za ženska prava tvrdi: "Ne sumnjam da princeza Haja ima sve razloge za strah od posledica ako bude poslata nazad u Dubai".

UAE je društvo u kom dominiraju muškarci, a suprug princeze Haje, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum, ima apsolutnu vlast nad Dubaijem.

Princeza Haja nikome nije mogla da se obrati za pomoć.
EyePress / AFP / Profimedia 

Ako je bila zlostavljana, nije mogla da ode u policiju, ako želi razvod, ne može da ode na sud. Princeza Haja je, po svemu sudeći, i žrtva i svedok, stoga se nadamo da će ona ostati sigurna i da će takođe sarađivati s međunarodnim vlastima kako bi otkrila navodne zloupotrebe koje se događaju iza vrata kraljevske palate u Dubaiju.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!