Otišao je modni vizionar, dizajner, osnivač modnog brenda Off-White i kreativni direktor modne kuće Louis Vuitton.

Virdžil Ablo preminuo je u 41. godini života. Svoju tešku bolest držao je u tajnosti, kao i bitku koju je skoro dve godine vodio u pokušaju da se izleči. 

Bolest mu je dijagnostikovana 2019. godine, kada je uzeo pauzu od posla i prema preporuci lekara otkazao deo poslovnih obaveza. Ablo je rođen 30. septembra 1980. godine u predgrađu Čikaga. Njegovi roditelji bili su imigranti iz Gane, a njega i njegovu rođenu sestru odgajali su po strogim načelima.

Nakon završetka srednje katoličke škole, upisao je osnovne studije građevinarstva na Univerzitetu u Viskonsinu, na kom je diplomirao 2006. godine.

virdzil abloh
Shutterstock 

Dok je studirao arhitekturu, dizajnirao je majice i pisao o modi i dizajnu za poznati blog The Brilliance.

Sve što o modi zna, ovaj diplomirani arhitekta naučio je od svoje majke krojačice, od koje je nasledio ljubav prema odeći i kreiranju. Često je sa njom prepravljao njene stare kostime i od njih pravio ultra moderne komade. Ipak, u svet mode zašao je preko velikog prijatelja, muzičara Kanje Vesta.

On ga je, naime, 2003. godine pozvao da bude član njegovog kreativnog tima. Virdžil je bio veran saradnik Kanjea 13 godina, osmišljavao mu je vizualni identitet za albume, koncerte, a onda i modne komade koje je pravio.

Uz repera je stekao potrebno iskustvo i kontakte i 2013. je osnovao prepoznatljivi brand streetwear Off-White, nakon što je zatvorio svoj prvi brend Pyrex Vision, koji nije postigao veliki uspeh.

virdzil ablo
Shutterstock 

Oduvek je tvrdio da talenat ne leži u kreiranju originalnog, nego u izmeni već postojećeg, za oko tri procenta. I onda sledi najvažniji deo - on je znao kako da tu "staru" stvar proglasi novom i kako da je proda. Zbog svojih ideja i kreativnosti postao je jedan od najtraženijih kreatora i dobio nadimak Bog mode.

Ipak, njegovi počeci u svetu visoke mode nisu baš dočekani sa oduševljenjem. Naime, mnogi poznati dizajneri su nipodaštavali njegov radi smatrajući da jedan arhitekta i DJ nema šta da traži u svetu visoke mode. Uspeo je da ih vrlo brzo demantuje, a mnogi su kasnije i sarađivali s njim.

Bio je poznat kao "kralj kolaboracija". Sarađivao je sa mnogim poznatim brendovima, kao što su: Nike, Ikea, Evian, Moet, Vitra, Mercedes, Champion, Levis, Byredo... 

Jedinstven je po tome što je napravio most između streetweara i visoke mode, a danas su modni detalji iz njegovih kolekcije najtraženiji među trendseterima, hip-hop zvezdama, glumcima, influenserima.

Uspeo je da ispiše istoriju, kada je postao prvi afroamerički kreativni direktor simbola francuske mode kao što je Louis Vuitton, giganta, koji se od njega danas u tuzi oprašta.

Iza sebe je ostavio suprugu Šenon sa kojom se zabavljao deset godina, nakon što su se 2009. venčali u Čikagu i dobili dvoje dece.

U svojim objavama na društvenim mrežama, sve najveće svetske modne kuće - od Versaćea, Gučija, Diora, pa do Žakmusa izražavaju šok, nevericu i veliku tugu, povodom iznenadne smrti ovog vrhunskog dizajnera.