Iako je serija "Seks i grad" postala kultna serija sa milionima obožavalaca širom sveta, niko nije ni slutio da će radost zbog njenog nastavka tako brzo nestati. Ono što je još gore, to je da niko nije mogao ni da pretpostavi razlog toga.

Umesto da kadrovi nastavka pod nazivom "And Just Like That" zauzmu svu moguću pažnju, izgled čuvene Keri Bredšo došao je u prvi plan kao glavna meta kritika.

sara dzesika parker
Dylan Travis/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Glumica je zbog vidnih bora i sedih pramenova u kosi proživela nešto što se, malo je reći, zove "potpuni linč". Zašto? Zato što godine ne može da zaustavi, obriše gumicom i zato što prolazi kroz ono što i svi mi prolazimo?

Kada je na društvenim mrežama naišla na niz negativnih komentara, Sara Džesika Parker je prvi put odlučila da odgovori na ove prozivke i to u ekskluzivnom intervjuu za magazin "Vogue".

- Postoji takva mizogina reakcija na nas, tako nešto se nikad ne događa kad je u pitanju muškarac. Sedim s Endijem Koenom, koji ima glavu prekrivenu sedom kosom i on je izvrstan.

Zašto je za njega to okej? Ne znam šta da kažem ljudima! Pogotovo na društvenim mrežama. Stalno slušam "seda kosa, seda kosa, seda kosa".

sara dzesika parker
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

- Skoro da imam osećaj da ljudi ne žele da mi budemo zadovoljne sobom, kao da uživaju u tome da nas boli to ko smo danas, bez obzira na to biramo li da starimo prirodno ili činimo nešto što nam pomaže da se osećamo bolje.

Znam kako izgledam. Nemam izbor. Šta mogu da uradim? Da prestanem da starim? Da nestanem? - rekla je glumica.

Ne. Starenje se ne može zaustaviti, ali Sara je samo zaboravila jednu činjenicu: najviše komentara na račun izgleda ipak je bilo upućeno njenoj koleginici Kristin Davis, čuvenoj Šarlot.

Ne zbog toga što je previše stara, nego zato što je odlučila da starenje zaustavi filerima i botoksom, koji su poprilično izmenili njeno lice.

Ipak, Sintija Nikson prošla je sa najmanje negativnih komentara. Tačnije, gotovo da ih nije dobila. Dok je Sara "razapeta" na društvenim mrežama, Sintija je dobila niz komplimenata jer "ne pegla lice" i "ne prekriva sedu kosu".

- Sara Džesika Parker koja mi izgleda apsolutno isto kao u prvoj sezoni "Seksa i grada". Ono lice je izgledalo podjednako matoro i sa 30 - glasio je jedan od komentara na Tviteru.

- Sara Džesika Parker iliti Keri Bredšo je dokaz da ako si pametna, možeš sve iako si ružna kao lopov - prokomentarisao je jedan tviteraš.

sara dzesika parker
Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia 

- Sara Džesika Parker iliti Keri Bredšo je dokaz da su ti džaba skupe cipele i skupa garderoba ako si ružna kao lopov.

- Keri Bredšo ostarila kao kamen za pete.

"Na šta liče Keri i Miranda", "Prestara je za ovu ulogu", "Pa ove dve izgledaju gore od moje babe", "Okej, videli smo sedu kosu, sad se ofarbajte", "Kako su propale, pogotovo Keri", i tako u nedogled.

Ipak, ubrzo su stigli i odgovori fanova koji se dive postupku Keri Bredšo i Mirande Hobs.

- Žena se približava 60. godini. Kako očekujete da izgleda? Kao 20-godišnjakinja? Ona izgleda neverovatno! Ako postoji nešto što sam naučio u protekloj godini je: "Ženama nikada nije dozvoljeno da stare - glasila je podrška glumica.

sara dzesika parker i sintija nikson
Janet Mayer/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia 

- Društvo briše lepotu, seksualnost i moć žena kako stare. Zaradila sam ove bore i nikad neću ući tiho u noć. Nastaviću da živim, volim i budem tačno ono što želim da budem - glasio je još jedan komentar.

"Ove žene su pokazale kako se dostojanstveno stari, svaka čast", "Zašto se ženama ne prašta starenje u Holivudu i inače? Ne sećam se da je neko kritikovao muškarce zbog sede kose", "Održale lekciju, bravo" "Navikli su na filere, fotošop i instagram lepotu, zato im ovo smeta!", samo su neki od komentara podrške na račun glumica.

Ipak, kažu da je Sara Džesika Parker navikla na loše komentare na račun svog izgleda. Teško je zaboraviti da su je čitaoci muškog magazina "Maxim" 2007. godine proglasili najneseksipilnijom ženom na svetu.

U poređenju sa tim, isticanje njenog prirodnog procesa starenja čini se gotovo bezazlenim, ali razumno je zašto ju je ovo javno brojanje bora i sedih povredilo.

Ona je ovu temu prvi prokomentarisala još 2019. godine, u intervjuu za magazin "Elle":

- Ne znam šta mogu da uradim s tim što starim. Da, starim. Bože, sve vreme starim. Kao one sveće koje vidite u ubrzanim snimcima. Šta bih mogla da uradim? Da izgledam kao ludača? - rekla je Sara Džesika Parker.

sara dzesika parker
Jose Perez/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia 

Ipak, dok je razmišljala o skrnavljenju svog izgleda, Sara je dobro pitanje postavila: zašto se starenje ne zamera muškarcima?

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da obrazac starenja za svaki pol u velikoj meri zavisi od društvenih okolnosti poput pristupa obrazovanju, izloženosti zaraznim bolestima, ali i životnog stila pojedinca i navika u vezi s pušenjem, konzumiranjem alkohola i ishranom.

Oko pedesete, žene se trgnu, kao da pronađu novi izvor energije i životne radosti, pa stopa depresije i anksioznosti kod njih opada, dok muškarcima postaje teže da se suoče sa godinama i češće se prepuštaju crnim mislima.

seks i grad
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Ipak, oni su, složićete se, izloženi izrazito manjim osudama od žena.

U redu je da izgledamo mlado u zrelim godinama dokle god se ne vidi da je to rezultat korekcija, a svaka vidljiva korekcija je nepoželjna jer razbija iluziju da smo prirodno mladoliki i jasno daje do znanja da se ipak ne znamo nositi sa godinama?

seks i grad
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

Bilo kako bilo, narodu je teško udovoljiti.

Kako su se glumice "Seksa i grada" menjale tokom svih ovih godina pogledajte u galeriji u nastavku:

Youtube, ROGER WONG / INSTAR Images / Profimedia Seks i grad doneo je Sari Džesiki Parker planetarnu slavu.