Ćerka vodviljskih profesionalnih glumaca, Džudi Garland svoju karijeru započela je sa samo 2 ipo godine, kada je pod umetničkim imenom "Baby Gumm" nastupila sa sestrama izvodeć i pesmu "Jingle Bells". Ipak, iako je gurnuta u industriju zabave sa tako malo godina, pravu slavu doživela je sa 17 godina kada je film "Čarobnjak iz Oza" postao svetski hit.

Gotovo preko noći postala je prava holivudska zvezda koju su svi obožavali, a malo ko je i mogao da pretpostavi da čuveno ostvarenje krije mračne tajne o jezivom zlostavljanju koje je kasnije ostavilo duboke ožiljke na život mlade Džudi.

Film je snimala sa samo 16 godina, a kako je tada nabacila nekoliko kilograma, scenaristi i producenti su joj odredili rigoroznu dijetu koja se sastojala od pileće supe, kafe i 80 cigareta dnevno.

Pored toga, davali su joj i amfetamine kako bi ostala što duže budna, a sve kako bi što više scena snimili u jedan dan. Kasnije je zbog toga morala da dobija i doze barbiturata, tj. sedativa koji bi poništili učinak amfetamina i dopustili joj da napokon zaspi.

dzudi garland u carobnjaku iz oza
IFA Film / United Archives / Profimedia 

Sve vreme na setu je nosila korset kako bi joj struk bio uzak, a nos joj je umanjen uz pomoć specijalne protezeGarland su seksualno zlostavljali neki od najmoćnijih ljudi u Holivudu. Prema Džeraldu Klarku, biografu Džudi Garland, još dok je bila tinejdžerka, često su od nje producenti i drugi moćnici šoubiznisa tražili seks. Šef MGM Majer, koji se može uporediti sa Harvijem Vajnstajnom, hvatao bi je za grudi dok mu je pevala, uz izgovor da "dodiruje njeno srce".

Majer ju je i uvredljivo nazivao "malom grbavicom", a navodno su je seksualno zlostavljali i neki od glumaca iz "Čarobnjaka iz Oza".

Njen bivši suprug Sid Luft godinama kasnije progovorio je o ponašanju glumaca angažovanih za uloge "munchkinsa". Tvrdio je da su često bili pijani ili mamurni na setu pa su takvi maltretirali maloletnu glumicu.

Nažalost, problemi jedne od najlepših glumica svih vremena počeli su mnogo pre uloge koja ju je proslavila. Roditelji je zapravo nikad nisu želeli, a otac je od samog početka želeo da njena majka abortira. Međutim, odustali su kada su saznali da bi to bio preveliki rizik po život majke.

Rođena je 1922. godine kao Frensis Etel Gam, a odnos roditelja inače nije bio najbolji, iako ju je otac kasnije podržao u glumačkoj karijeri za razliku od majke. Zapravo, porodica se iz Minesote preselila u Kaliforniju, nakon što je izbio skandal zbog otkrića veza njenog oca Frenka sa brojnim mlađim muškarcima. Nakon njegove smrti, Džudin odnos sa majkom bio je sve gori, a kako su pisali neki strani mediji, ona joj je čak davala pilule kada je imala samo 10 godina te je u tinejdžerskim danima već postala zavisnik.

Sve to odrazilo se na njenu karijeru koja je bila isprepletana problemima sa drogama i lekovima, kao i nestabilnim ljubavnim odnosima, te je život izgubila kada je imala samo 47 godina.

Na snimanju filma "Pirat" 1948. godine imala je jedan od prvih nervnih slomova, nakon što je preterala sa uzimanjem raznih lekova. Na snimanju je bila paranoična ili se ne bi pojavljivala po nekoliko dana. Nakon toga je pokušala da se ubije pa je hospitalizovana.

Patila je od veoma niskog samoupouzdanja i uvek za sebe verovala da je ružna, da nije dovoljno dobra i govorila je da nikako ne sme da bude debela. Više puta je pretila samoubistvom, a jednom je sebi posekla vrat staklom.

Zbog toga je ostajala i bez uloga i MGM ju je otpustio 1950. godine. Iako je 1954. godine imala veliki povratak na scenu sa filmom "Zvezda je rođena", njeni demoni su nastavili da je opsedaju. Njen peti suprug Miki Dins pronašao je njeno telo u zaključanom kupatilu, a kao uzrok smrti navedeni su barbiturati.