Bend, koji se trenutno priprema za svoju 13-odnevnu američku turneju, prestao je sa sviranjem "Brown Sugar", jednu od njihovih najprepoznatljivijih pesama, na svojim nastupima. Hit iz 1969. godine bio je glavni deo njihovih koncerata uživo od kad je izašla pre 50 godina, a takođe je i druga najizvođenija pesma nakon "Jumpin 'Jack Flash", sa 1.136 izvedbi, prema časopisu Rolling Stone.

Nakon što su Džegera novinari upitali zašto se popularna pesma ne nalazi na njihovoj set listi, muzičar je otkrio da su odlučili da, na neko vreme, prestanu sa izvođenjem tog hita.

"Svirali smo Brown Sugar svaki put još od 1970. godine. Sad smo odlučili da je izbacimo i videćemo kako će to izgledati. Možda je nekad ponovo vratimo na repertoar", rekao je Džeger.

mik dzeger
Shutterstock 

Kit Ričards, koji je pesmu napisao s Džegerom tokom snimanja 1969. godine, otkrio je da je bio zatečen zbog nedavnih kritika upućenih na račun stihova popularne pesme, jer je to oduvek bila "priča o ropstvu, silovanju i seksualnom nasilju."

"Pokušavam da shvatim u čemu je zamerka. Zar nisu razumeli da je ovo pesma o užasima ropstva? Čini mi se da pokušavaju da je unište. Trenutno ne želim da ulazim u sukobe i da imam posla sa svim tim s*anjima. Ipak se nadam da ćemo uspeti da održimo 'našu bebu' (aludira na pesmu) i pružiti joj slavu koju zaslužuje", rekao je Ričards.

Istina je da je pesma od početka bila kontroverzna, a bend je često pokušavao da ublaži njen tekst. Izvorni naziv glasio je "Black p*ssy", ali Džeger je pre objavljivanja ipak odlučio da promeni naziv jer je bio previše vulgaran.

roling stonsi
youtube printscreen 

Izvorni tekst u prevodu je glasio: "Smeđi šećeru, kako to da imaš tako dobar ukus? Smeđi šećeru, baš kao što bi crna devojka i trebala", a na kasnijim snimcima je pojam "crna devojka" zamenjen sa "mlada devojka".

"Bog zna o čemu govorim u toj pesmi. To je takva zbrka od pesme. Sve gadne teme u jednom", rekao je Džeger u jednom intervjuu iz 1995. godine, kada je priznao da mu je bilo neprijatno zbog tih stihova. Rekao je i da je pesma bila napisana u samo 45 minuta, a opisuje ju je kao "pesmu trenutka".

"Da me sad neko pita, nikad ne bih napisao tu pesmu. Verovatno bih je cenzurirao. Pomislio bih: 'O Bože, ne mogu. Moram da prestam. Ne mogu tako sirovo pisati", rekao je Džeger.