"Sa ogromnom tugom objavljujemo smrt našeg voljenog Čarlija Votsa“, navodi se u saopštenju za medije.

"Preminuo je mirno u londonskoj bolnici ranije danas okružen svojom porodicom“, dodaje se.

Bubnjar benda „The Rolling Stones“ Čarli Vots, hitno je operisan 5. avgusta ove godine, zbog čega je morao da se povuče sa turneje u SAD, a danas se saznalo da je i tu bitku završio.

Čarli Vots važi za jednog od ključnih ličnosti rokenrola i svetske muzike, a mnogi ne znaju zanimljive činjenice o samom bubnjaru.

Bio je grafički dizajner 

Pre nego što se pridružio Rolingstonsima, Vots je radio kao grafički dizajner u Danskoj, a zatim u britanskoj marketinšloj agenciji "Charles, Hobson and Gray". Često je svoje dizajnerske veštine koristio kako bi pomogao u osmišljavanju setova za nekoliko turneja poznate grupe.

preminuo bubnjar rolingstonsa
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Svirao je u grupi koja je izbacila brojne rok legende

Svoje prvo muzičko umeće Čarli je pokazao u grupi Blues Incorporated, koju je vodio poznati muzičar Alekis Korner. Svirao je zajedno sa budućim basistom benda Cream Džekom Brusom. Kada je Čarli napustio bend, zamenio ga je budući bubnjar grupe Cream i još jedna rok legenda Džindžer Bejker.

Bio je veran jednoj ženi

Kako se u medijima pisalo i verovalo, za Čarla Votsa postojala je samo jedna žena, a to je bila njegova supruga Širli En Šepard, s kojom se venčao 1964. godine i sa kojom je dobio ćerku Serafinu. Dok ostali članovi Stonsa nisu bili verni svojim ženama, za legendarnog bubnjara to nikada nije bila opcija.

preminuo carli vots
Ian West / PA Images / Profimedia 

Uvek je radio skicu svake sobe u kojoj je odseo

Legendarni bubnjar je u jednom intervjuu rekao da ima običaj da skicira svaku hotelsku sobu u kojoj odseda. Vots nije dao razlog zašto to radi, ali se očigledno toga držao.

Veliki ljubitelj roka, ali i džeza

Osim što je voleo i živeo za muziku, kao i večiti zaljubljenik u bubnjeve, Vots je veliku ljubav ispoljavao i prema džezu, a čak je i napisao ilustrovanu posvetu Čarliju Parkeru. Pored toga, formirao je brojne džez, bugi-vugi i big band grupe, uključujući Rocket 88, Quintet Charlie Watts i Charlie Watts Tentet.

Odao se porocima

Veruje se da je Čarli Vots vodio prilično zdrav i čist život, ali se osamdesetih godina odao drogi i alkoholu, a za to je uporno krivio krizu srednjih godina u koju je tada zapao. Ipak, iz te krize je uspeo da se izvuče.

preminuo bubnjar rolingstonsa
MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Izabrao je novog basistu Stonsa nakon odlaska Bila Vajmana

Nakon što je Bil Vajman napustio grupu 1993. godine, bend je održao audicije za novog basistu. Mik Džeger i Kit Ričards su odluku prepustili Votsu, koji je na kraju izabrao Derila Džonsa, koji je svirao sa muzičkim velikanima kao što su Majls Dejvis i Sting.

Čarli Vots i njegova supruga imali su farmu za uzgoj konja

Vots i njegova supruga Širli bavili su se zanimljivim hobijem. Naime, njih dvoje su uzgajali su arapske konje u Devonšajeru u Engleskoj i toliko su obožavali boravak na farmi da je to jedan od razloga zašto Vots nije bio oduševljen turnejama koje iziskuju odlazak odatle po nekoliko meseci.

Borio se sa rakom grla

Votsu je 2004. godine otkriveno da se bori sa rakom grla. Bubnjar, koji je prestao da puši kada je osamdesetih prestao da uzima drogu i alkohol, prošao je kroz tretman radioterapije i pobedio opaku bolest.

Vots je jedanput udario Džegera u lice

Iako nije važio za osobu koja ima kratak fitilj, Kit Ričards je jednom pilikom ispričao priču kada je Mik Džeger veoma iznervirao Čarlija. Džeger je, nakon nekoliko pića u hotelu, nazvao Votsa i upitao: "Je li moj bubnjar tamo?" Vots, elegantno obučen, pokucao je na Džegerova vrata, rekao mu: "Nemoj me nikad nazivati svojim bubnjarom", i udario ga u lice.