Ukoliko ste ljubitelj grunge muzike, nemoguće je da niste voleli pesme barem jednog benda Krisa Kornela, nevezano da li je u pitanju Soundgarden ili Audioslave.

Pevač koji je ukrao srce milionima žena, i bio jedan od najtalentovanjih muzičara svih vremena jedno vreme je čak imao i samostalnu karijeru, a ove nedelje bi, da je živ, proslavio 57. rođendan.

Kris je odrastao u Sijetlu u velikoj porodici, i imao je dva starija brata i tri mlađe sestre. Međutim, njegovi roditleji razveli su se još dok je bio tinejdžer, nakon čega su on i njegovi braća i sestre uzeli majčino prezime.

Pohađali su katoličku školu, a upravo su tu bili Krisovi muzički počeci. Još kao dečak počeo je da se zanima za muziku, a sa 10 godina otkrio je Bitlse za koje je tvrdio da su "odgovorni" za njegov pevački izražaj.

kris kornel poceo je da se zanima za muziku jos sa 10 godina
- / Mary Evans Picture Librar / Profimedia 

Nije imao puno prijatelja, a uvek je sebe opisivao kao samotnjaka. U tinejdžerskim godinama počeo je da se bori i sa depresijom, zbog koje je čitav život imao problema. Sa samo 12 godina počeo je da pije alkohol, a nije prošlo dugo pre nego što je otkrio i droge. Do 15. godine već se svakodnevno drogirao, a sve dok se potpuno nije posvetio muzici, bio je na rubu života zbog svojih zavisnosti.

Jednom prilikom rekao je da mu je majka spasila život kupivši mu bubnjeve, a upravo onda počela je njegova muzička karijera. Počeo je da se druži s brojnim muzičarima i s prijateljima je 1984. godine pokrenuo bend Soundgarden, koji će kasnije postati jedan od ključnih bendova u grunge pokretu.

Sarađivao je s brojnim kolegama, sa svojim je bendovima proputovao čitav svet, a prodao je više od 14 miliona albuma.

Jedan je od autora pesme "You Know My Name", koja je 2006. objavljena kao naslovna numera za film o Džejmsu Bondu "Casino Royale", a zahvaljujući jednoj pesmi bio je nominovan i za Zlatni globus.

Njegov talenat osigurao mu je vojsku obožavatelja širom sveta, a svojim izgledom, slobodno možemo reći da je bacao u trans žene širom sveta.

Vodio je i zanimljiv privatni život. S menadžekom svog benda Suzan Silver počeo je da se zabavlja 1985. godine, a pet godina kasnije stali su pred oltar. Zajedno su dobili ćerku Lilian Džin, ali 2004. godine su se razveli. S Viki Karajianis venčao se iste godine kada se i razveo od prve žene.

U svakoj vezi probleme su mu pravile njegove zavisnosti, a njegova je udovica nakon smrti ispričala da ga niko nije mogao izvući iz kandži svega osim njega samoga.

kris kornel ozenio je viki karajianis iste godine kada se razveo od suzan silver
Shutterstock 

Kornela je telohranitelj pronašao bez svesti 18. maja 2017. godine na podu kupatila njegove hotelske sobe u Detroitu, nakon što je iste večeri odradio nastup sa svojim bendom Soundgarden. Prevezli su ga u bolnicu, ali mu nije mu bilo spasa.

krisa kornela pronasli su onesvescenog na podu kupatila hotela
printscrteen/youtube 

Doktori su ga ubrzo zatim proglasili mrtvim, a policija je istražila njegov slučaj. Iako u nekim izveštajima stoji da je preminuo tako što se obesio, drugi tvrde da ga je izdalo srce usled svih lekova koje je pio u kombinaciji sa alkoholom. Međutim, policija je svojevremeno dala izjavu da ništa nije sumnjivo vezano za njegovu smrt.