Prva asocijacija na Bjanku Džeger je fotografija sa venčanja sa Mikom Džegerom. Tih godina bili su najpopularniji par na svetu, a ona je postala bastion stila i elegancije.

Ko je zapravo Bjanka Džeger?


Rođena kao Blanca Perez-Mora Macias u Managvi, Nikaragva, od svoje desete godine odrastala je u porodici bez očinske figure. Odgajala ju je samohrana majka, te se od malih nogu susrela sa socijalnom nepravdom, što je možda kasnije i bio jedan od razloga da se uspešno bavi aktivizmom u oblasti ljudskih prava.


Bila je izuzetan đak, tako da je dobila stipendiju da studira u Parizu na Institutu za Političke nauke. Tu je i postala politički osvešćena, a naročito ju je zanimala istočna filozofija, pogotovo Gandijev koncep nenasilnog otpora. Dok je živela u Parizu, stalno je učestvovala u protestima protiv totalitarnog režima zloglasne porodice Somoza u Nikaragvi. Njen buntovni temperament, neprevidivost i želja za slobodom izdvojili su ju je iz mase i odmah je bilo jasno da Bjanka nije rođena za male stvari.


Osim političke aktivnosti, Bjanka je umela i dobro da se zabavi – uostalom, to su bile rane sedamdesete, poznate po čuvenim diskotekama i noćnom životu u Parizu. Negde u to vreme je uplovila u romansu sa popularnim glumcem Majklom Kejnom i na taj način ušla u džet set svet.


Bjanka i Mik Džeger


Ovaj ikonični par se prvi put sreo nakon koncerta Rolingstonsa u Parizu septembra 1970. godine. Ono što bi mnogi nazvali burnom romansom kakva je bila njihova veza, rezultiralo je tome da je Bjanka postala “deo“ popularnog benda i išla sa njima na turneje. Već godinu dana kasnije, Bjanka i Mik su se venčali u Sen Tropeu.

Njihovo venčanje važi za jedno od najlegendarnijih ikada, a neke od zvanica su bili i Pol Makartni, Ringo Star, Kit Ričards, Kit Mun, Erik Klepton, Bridžit Bardo i mnogi drugi.


Nažalost, njihov brak od početka su pratili skandali i senzacije, a Bjanka je jednom prilikom izjavila da je taj brak osuđen na propast već na dan njihovog venčanja, pa se ovaj par razveo već 1978. godine.


Ono što je oboje proslavilo na polju humanitarnog rada jeste koncert Rolingstonsa u humanitarne svrhe u Nikaragvi, nakon što je tu zemlju pogodio razorni zemljotres 1972. godine.


Pored toga što je bila politički aktivna, bila je i u delegaciji Crvenog krsta i posetila je Nikaragvu 1979. godine nakon što je srušena diktatura ozloglašene porodice Somoza. Sarađivala je sa organizacijama za ljudska prava poput Amensty International i Human Rights Watch, a stvorila je i svoju humanitarnu organizaciju koja se zove Bianca Jagger Human Rights Foundation.


Modna ikona


Lepa buntovnica u Parizu je važila za jednu od glavnih modnih ikona, uglavnom zahvaljujući noćnom klubu ”Studio 54” gde je provodila vreme sa zvezdama popularne kulture poput Endija Vorhola (čija je bila muza), Lajze Mineli, Elizabet Tejlor i mnogih drugih.
Scena koja je zapravo proslavila Bjanku, ali i haljinu brenda Halston koju je tada nosila, je scena gde ona na belom konju ulazi u “Studio 54” za svoj rođendan. Zahvaljujući njoj, ovaj njujorkški klub je postao megapopularan, a ona je ušla u modnu istoriju.

Spomenula sam i njihovo famozno venčanje poznato po senzaciji koju je izazvala svojim ne tako tipičnim izborom “venčanice“. Naime, Bjanka se odlučila za komplet Iv Sen Lorena koji je činio veliki šešir sa velom i belo odelo, a ispod sakoa nije nosila ništa. Ovo je bilo skroz drugačije od svega što su mlade do tada nosile. Postavila je nove standarde koje su mnoge poznate zvezde kasnije iskopirale, kao recimo Emili Ratajkovski na svom venčanju 2018. godine. Bjanka je bila poznata po kombinovanju i nošenju muških odevnih predmeta sa ženstvenim komadima što je danas jedan od ultimativnih modnih trendova.


Sedamdesete godine, između ostalog zahvaljujući i Bjanki Džeger su inspirisale dizajnere širom sveta da u svoje kolekcije unesu „“vruće pantalonice“, šešire, minijaturne torbice, kombinezone, platforme, zvoncare i svu tu disko estetiku u rok stilu koja je obeležila godine njene najveće popularnosti. A zajedno sa modom ponovo su oživele i ideje koje su obeležile tu dekadu kao što su seksualne slobode, feminizam, rušenje socijalnih barijera, borba protiv rasizma...

Svojim izgledom, duhom i uticajem, Bjanka Džeger donela je slobodu u izražavanju i modi i ostavila pečat jedinstvene modne rok ikone za sva vremena.